Predsjednica Vlade: samo Ustav i većina u Saboru određuju mandat vlade

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_samo_ustav_i_vecina_u_saboru_odreduju_mandat_vlade.jpg

ZAGREB, 29. prosinca 2010.(Hina) - Osim Ustava i vladajuće većine u parlamentu nitko neće određivati koliko će trajati mandat ove vlade, odgovorila je danas premijerka Jadranka Kosor na prozivke iz saborske oporbe da Hrvatsku iz krize može izvući samo nova vlast, a ne rekonstrukcija aktualne.

"Dok god ova vlada ima povjerenje do tada ima i mandat", poručila je premijerka oporbenim zastupnicima, odbacivši i njihove prozivke da njezina vlada nema legitimitet, jer je izbore dobio Ivo Sanader, a ne ona.

"Izbore dobivaju ili gube stranke. I zadnje je izbore dobila stranka kojoj sam na čelu, nakon toga formirana je vladajuća koalicija koja je stabilna, i vlada koju vodim ima potporu većine u Saboru, to je činjenica", naglasila je.

Učestale oporbene pozive da raspusti vladu i raspiše izbore premijerka tumači primjerom uskostranačkih interesa, koji su oporbi, kazala je, iznad interesa za budućnost Hrvatske. "Sama činjenica da oporba zaziva prijevremene izbore ne znači da će vlast pasti kao zrela kruška s grane. No, bez obzira na rezultat izbora, iduća godina mora biti dobivena, uspješna godina, zbog budućnosti Hrvatske", naglasila je.

Poručila je i kako iz Vlade ne prihvaćaju pozive iz oporbe da bi trebali dati ostavke i izaći na izbore, posebno stoga što su, ustvrdila je, napravili jako puno posla, rezultat čega su sva otvorena pregovaračka poglavlja i 28 zatvorenih. "Voljela bih kada bi danas mogla svjedočiti da tu činjenicu podupru barem pojedinci iz oporbe", poručila je Kosor.

Neugodno je, kaže, iznenađena i što se današnje rasprave oporbenih zastupnika temelje isključivo na "riječima mržnje i ponižavanja na račun vlade u cjelini, HDZ-a i mene osobno", a da nitko ne govori o tome što očekuje od Vlade u idućoj godini.

Bila bi, dodaje, sretnija kada bi od oporbe čula i koju riječ ohrabrenja vladi u njezinoj borbi protiv korupcije. "To pokazuje da neki u ovom parlamentu apsolutno ne podupiru Vladu u borbi protiv korupcije, jer se boje da bi ta borba mogla doći i do njihovog praga", poručila je.

Ponovno je oporbu pozvala da se pridruži Vladi u borbi protiv korupcije, i to bez obzira na političku opciju.

Odbacila je i prozivke iz rasprave kako se, nakon svjedočanstava bivšeg rizničara HDZ-a Mladena Barišića, može očekivati da će USKOK kao svjedoke u tom slučaju zvati sve članove vlade.

Premijerka je naglasila kako je Državno odvjetništvo odbacilo takva medijska nagađanja, ali i istaknula kako je dužnost svakoga, bez obzira na položaj, odazvati se pozivu institucija pravne države, "jer samo tako možemo biti uspješni u borbi protiv korupcije".



Pisane vijesti