Predsjednica Vlade u EPP-u o naporima RH na okončanju pregovora

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_u_epp_u_o_naporima_rh_na_okoncanju_pregovora.jpg

BRUXELLES, 24. ožujka 2011.(Hina) - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor upoznala je u četvrtak u Meiseu pokraj Bruxellesa čelnike Europske pučke stranke (EPP) sa stanjem hrvatskih pristupnih pregovora, istaknula je važnost njihova završetka do lipnja, te kazala da je njezin istup dobro prihvaćen.

"Imala sam nekoliko razgovora i na marginama i na samom sastanku čelnika EPP-a. Govorila sam o sadašnjem trenutku Hrvatske, o važnosti da završimo pregovore do kraja lipnja, o tome što smo napravili u poglavlju 23 (Pravosuđe i temeljna prava). Mislim da su kolege to dobro prihvatili i da vlada jedno pozitivno ozračje. Također sam odgovarala na neka pitanja. Svakako da su ovi osobni kontakti jako važno i bilo je dobro čuti nakon moga kratkog izlaganja pozitivne komentare", rekla je premijerka Kosor.

Premijerka Kosor je sudjelovala na sastanku predsjednika, premijera i oporbenih čelnika zemalja članica EU-a i ostalih europskih zemalja iz redova Europske pučke stranke.

Europska pučka stranka, koja okuplja stranke desnog centra, ima najviše zastupnika u Europskom parlamentu a iz njezinih redova dolazi 14 čelnika zemalja članica. Čelnici triju europskih institucija - Europskog vijeća, Komisije i Parlamenta članovi su EPP-a i također sudjeluju na sastanku.

Što se tiče poglavlja 23, Kosor je rekla da je odmah nakon što je Komisija početkom ožujka objavila izvješće i nakon što je povjerenica za pravosuđe Viviane Reding boravila u Zagrebu, sazvala sastanak predstavnika svih tijela na kojem je detaljno razmotren sadržaj izvješća Europske komisije.

"Svaki dan imamo neki novi rezultat u tom poglavlju", rekla je, dodajući da poslove oko toga poglavlja "koordinira vlada i nikakav drugi koordinator u tom smislu nije određen".

Premijerka je, na upit novinara, izrazila zadovoljstvo što je predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora Vesna Pusić "prihvatila prijedlog vlade da se uspostavi političko zatišje do završetka pregovora".

"Drago mi je da je gospođa Pusić konačno i među prvima iz oporbe prihvatila ono što ja predlažem već dulje vrijeme, da se okupimo oko zajedničkih tema oko kojih postoji suglasje, a to su sigurno završetak pregovora i članstvo u EU-u i da svatko učini ono što može", rekla je Kosor. Dodala je da "neki čelnici oporbe odbijaju učestalo razgovarati" te pozvala "one koje ne žele pomoći da makar ne odmažu".

"Puno je bolje kada prema Europskoj komisiji i prema zemljama članicama pokazujemo zajedništvo, kada je riječ o završetku pregovora i ulasku u EU", istaknula.

Na pitanje o hrvatskom stajalištu unutar NATO-a u vezi s intervencijom u Libiji, premijerka Kosor je rekla kako je Hrvatska zadovoljna što je uspostavljen pravni temelj za aktivnosti u Libiji i da Hrvatska, kao članica NATO-a, razgovara s ostalim partnerima oko uloge Saveza u toj operaciji.



Pisane vijesti