Predsjednica Vlade u Hrvatskom saboru o arbitražnom sporazumu sa Slovenijom

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_u_hrvatskom_saboru_o_arbitraznom_sporazumu_sa_slovenijom.jpg

ZAGREB,2. studeni 2009.(Hina) - Arbitražni sporazum sa Slovenijom za mene je domoljubna odluka, izjavila je danas premijerka Jadranka Kosor, pozvavši saborske zastupnike da joj dadu suglasnost na potpisivanje sporazuma, te istaknuvši da je predloženi sporazum bolji za Hrvatsku od prvog prijedloga Ollija Rehna .

"Ovo je za mene domoljubna odluka - jesmo li pri završetku pregovora ili ćemo ostati na mjestu desetak i više godina. I o tome se odlučuje u Hrvatskom saboru", poručila je premijerka sa saborske govornice.

Odbacila je prozivke da je sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom u tajnosti dogovorila pristup Slovenije otvorenom moru, ističući da u pregovorima ništa nije zatajila, iako je, dodala je, tiha diplomacija na djelu bila do samog kraja pregovora.

"Netočno, nije istina, mogla bi upotrijebiti i druge riječi, da se u procesu pregovora nešto tajilo", kazala je. "Da smo sa svakom spornom odredbom izlazili u javnost, Pahor i ja nikada se, a možda ni tada, ne bi dogovorili", dodala je Kosor, ponovivši da se Hrvatska neće odreći svoga teritorija.

"Hrvatska se ne odriče svoga teritorija, Hrvatska se ovim sporazumom dogovara o rješavanju spora pred međunarodnim pravosudnim tijelom. O konačnom rješenju u ovom se sporazumu ne govori", poručila je premijerka na sjednici Hrvatskog sabora.

Kosor je ocijenila da je arbitražni sporazum bolji od prvog prijedloga europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna, koji je Sabor prihvatio, budući da je, napomenula je, taj prijedlog koristio termin "kontakt" Slovenije s otvorenim morem, a današnji sporazum govori o "vezi prema otvorenom moru".

Boljim rješenjem za Hrvatsku i bitnom razlikom u odnosu na prvi Rehnov prijedlog ocijenila je i odredbu iz novog sporazuma po kojemu bi procesni rokovi počeli teći tek kada Hrvatska potpiše pristupni pregovor s EU i zaključi pregovore.

Po Rehnovom prijedlogu, naime, arbitražni sud odluku mora donijeti u roku od jedne godine, dakle, moguće, prije završetka pregovora, što, upozorava Kosor, može dovesti do novih blokada.

I u ovom sporazumu, dodala je, ostaje ono što na čemu je Hrvatska inzistirala od početka - granični spor rješavat će se prema međunarodnnom pravu, odnosno pred arbitražnim sudom kao međunarodnim pravosudnim tijelom.

Svjesna je, kazala je, da mnogi s nerazumijevanjem gledaju na ovaj sporazum koji je dogovorila s Pahorom, odnosno ne razumiju da sporazum znači izlaz Hrvatske iz spora i blokade te put ka ulasku u EU. "Ovaj sporazum to, ako se potpiše, i jamči", naglasila je Kosor.

"Ovo je jedan od važnijih trenutaka, kada treba znati preuzeti odgovornost, a vladajuća koalicija i ja kao predsjednica Vlade to smo i učinili. Ovo je trenutak kada se ne može skrivati iza drugih, kada se odlučuje o budućnosti Hrvatske", poručila je.

Kosor je istaknula da i ovo vrijeme krize i recesije pokazuje svu važnost što skorijeg pristupanja EU, da Hrvatska bude za stolom europskih država i naroda, "jer je tamo daleko više partnera koji mogu pomoći u svladavanju prepreka".

Zastupnike je pozvala da se u raspravi ne iscrpljuju "međusobnim političkim prepucavanjima", pričama o tome tko je i što ranije krivo napravio u odnosima sa Slovenijom, već pomno iščitaju predloženi sporazum i potom odluče treba li ga Vlada potpisati.

"Dolazim pred vas bez da sam išta parafirala, a kamoli potpisala. Odlučujete o budućnosti Hrvatske", poručila je premijerka zastupnicima, dodavši da tek sada, kada je premijerka, shvaća koliko je teško donositi odluke.

"Kao predsjednica Vlade drugačije razumijem sve premijere do sada, od ratnih vremena, Račana i Sanadera do danas, drugačije razumijem teške odluke i poteze", kazala je Kosor.

O prijedlogu Odluke o davanju suglasnosti Vladi za potpisivanje Sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske Vlade te Izjave o neprejudiciranju raspravljaju saborski klubovi.



Pisane vijesti