Predsjednica Vlade: uskoro odgovor kako pomoći tekstilnoj industriji

ZAGREB,19. studenog 2009.(Hina) - Premijerka Jadranka Kosor najavila je danas skorašnji sastanak na temu kako pomoći hrvatskoj tekstilnoj industriji, koja se nalazi u vrlo teškom stanju, ističući da neki konkretni prijedlozi već postoje, ali da o detaljima još ne može govoriti.

Premijerka je to izjavila u Hrvatskom saboru, odgovarajući na upit SDP-ove zastupnice Biserke Vranić misli li Vlada i na koji način pomoći Varteksu, koji u narednom razdoblju namjerava otpustiti 1200 radnika, ali i cijeloj tekstilnoj industriji.

Tom je prilikom najavila da bi se sastanak na tu temu trebao održati idući tjedan, te da će na njega pozvati sindikate i poslodavce te sve koji na bilo koji način mogu pomoći tekstilnoj industriji.

"Svi zajedno moramo pomoći da tekstilna industrija opstane u Hrvatskoj", istaknula je Kosor.

SDP-ovac Daniel Mondekar prozvao je Vladu da više tisuća novozaposlenih po ministarstvima i u Vladi (u odnosu na 2008. 300 više zaposlenih u Ministarstvu zdravstva, 270 više u Ministarstvu financija, 160 više u Ministarstvu ruralnog razvoja, 1100 u Vladi te 135 milijuna kuna više proračunskog izdvajanja za administraciju nego lani) nisu na tragu programa štednje koji premijerka toliko ističe u javnosti.

"Koliko to košta porezne obveznike i kako se uklapa u program štednje", upitao je premijerku Kosor, koja mu je odgovorila da se u mjere štednje uklapa sve što Vlada čini u ovom trenutku.

"Mi radimo sve što je nužno. Ova zapošljavanja i ona koja će se dogoditi isključivo su zbog jačanja administrativnog kapaciteta u cilju završetka pregovora s EU. Sve što činimo je u skladu s programom štednje, ali ne na štetu administrativnih kapaciteta za završetak pregovora", naglasila je.

Odbacila je i nagađanja u javnosti da bi se otpuštanjem 50 do 70 tisuća zaposlenih u državnoj upravi riješio problem prevelikog broja ljudi u birokraciji, ističući da Vlada radi reformu državne uprave, ali da pritom vodi računa o svakom radnom mjestu.



Pisane vijesti