Predsjednica Vlade zatražila potporu za promjene u Vladi

ZAGREB,19. studenog 2009.(Hina) - Premijerka Jadranka Kosor pozvala je danas saborske zastupnike da daju potporu njenom prijelogu i Đuru Popijača imenuju novim ministrom gospodarstva, a Ivana Šukera i Darka Milinovića novim potpredsjednicima Vlade, uvjerena u njihove stručne kvalitete.

Kosor je, obrazlažući prijedlog za novog ministra gospodarstva, naglasila da Popijač dolazi iz gospodarstva, a u Hrvatskoj je danas potrebno, naglasila je, učiniti sve kako bi ono ojačalo.

Priliku dajemo osobi koja ima iskustvo u tom području, istaknula je i naglasila da Popijač u svome radu neće pogodovati niti jednoj interesnoj skupini već će se zalagati za razvoj i stasanje gospodarstva, uz istodobnu zaštitu radnika.

"Zato mislim da je taj prijedlog dobar jer Popijač poznaje prilike u hrvatskom gospodarstvu, i sam je sudjelovao u mnogim procesima", rekla je Kosor i podsjetila na Popijačevo višegodišnje sudjelovanje u radu Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).

Zadovoljna je programom koji joj je Popijač predstavio, a koji je, kaže, u skladu s programom Vlade.

Iz programa je izdvojila novi investicijski ciklus, tj. mjere i poslove za dodatno jačanje investicija u Hrvatskoj, te naglasila da Popijača najprije očekuje drugi krug privatizacije brodogradilišta, a potom rješavanje problema u tekstilnoj industriji.

"Popijač će doslovce imati nula sati, a kamoli dana za uvođenje u posao. Mora početi od prve sekunde", rekla je premijerka ističući da Hrvatska u narednom razdoblju mora promijeniti pristup i filozofiju rada.

Od ministra financija Ivana Šukera kao potpredsjednika Vlade očekuje, pak, da objedini sve što je vezano uz gospodarstvo, ponajprije u poljoprivredi i turizmu gdje, smatra, nije iskorišteno sve što se može. Ukoliko to napravimo, Hrvatska može postati brand, rekla je premijerka.

Ministra zdravstva Darka Milinovića, nastavila je, očekuje jednako težak posao u uređivanju sustava socijalne skrbi. Naglašava u tom kontekstu da od 1. siječnja iduće godine u potpunosti treba profunkcionirati sustav OIB-a koji će, drži, umnogome olakšati sređivanje stanja.

"Potpore se moraju dati onima kojima stvarno trebaju, a istodobno oduzeti onima koji se skrivaju iza različitih paravana, varajući državu, a prije svega sami sebe", poručila je.



Pisane vijesti