Predsjednik države i Predsjednik Vlade dogovorili: u New York ide premijer; izbori 25. studenoga

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_drzave_i_predsjednik_vlade_dogovorili_u_new_york_ide_premijer_izbori_25_studenoga.jpg

Predsjednici države i Vlade Stjepan Mesić i Ivo Sanader dogovorili su se danas da će premijer Sanader zastupati Hrvatsku na zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku 15. listopada, a na sastanku je dogovoreno i da će se parlamentarni izbori održati 25. studenoga.

Zagreb,8. listopada(Hina) - Predsjednici države i Vlade Stjepan Mesić i Ivo Sanader dogovorili su se danas da će premijer Sanader zastupati Hrvatsku na zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku 15. listopada, a na sastanku je dogovoreno i da će se parlamentarni izbori održati 25. studenoga.

"Na taj skup ići će premijer jer je to i najavio", izjavio je novinarima predsjednik Mesić nakon sastanka u Banskim dvorima, napomenuvši da se sa Sanaderom o tome tko će ići u New York dogovorio i ranije, telefonski.

"Ja sam prigovorio da se o tome nismo ranije dogovorili, a sada smo se dogovorili", dodao je Mesić, istaknuvši da oko puta u New York više neće biti neslaganja.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, koji je također nazočio sastanku, novinare je izvijestio kako je državni vrh danas dogovorio da će se izbori održati u nedjelju, 25. studenoga, a da će ih predsjednik države raspisati 17. listopada, od kada počinje teći rok od 14 dana za predaju izbornih kandidacijskih lista.

Najavio je da će u petak, 12. listopada raspustiti Sabor te da će predizborna kampanja početi 3. studenoga, nakon Dana svih svetih, i trajat će tri tjedna.

Premijer Sanader kazao je da će Vlada nastaviti raditi do polaganja prisege nove vlade nakon izbora, te da će i dalje, vjerojatno, zasjedati jednom tjedno.

Upitan predstavlja li pismo predsjednika Haškog suda Fausta Pocara generalnom tajniku UN-a pritisak na Hrvatsku, Sanader je niječno odgovorio, istaknuvši da taj dokument "ni po čemu ne može naštetiti Hrvatskoj".

Dodao je da predsjednik Haškog suda ima svako pravo poslati pismo UN-u, da isto pravo ima i Hrvatska što je i iskoristila, nepomenuvši da je Vlada poslala pismo i predsjedniku Haškog suda, ali da će ga objaviti tek nakon što haško tužiteljstvo uloži žalbu na prvostupanjsku presudu "vukovarskoj trojci".

Sanader je ponovio kako očekuje da će Sud usvojiti žalbu, te da će "zločinci iz Vukovara biti primjereno kažnjeni".

Mesić je naglasio da Hrvatska ima svako pravo komentirati presudu i reći da se s njom ne slaže, bez obzira što je nepravomoćna.

"Kada se radi o presudi koja se tiče cijelog jednog naroda ne može se ostati ravnodušan", poručio je.

Šeks je izvijestio da će saborski Odbor za Ustav i Poslovnik sutra raspraviti inicijativu više parlamentarnih stranaka da se promijene pravila po kojima elektronički mediji prate predizbornu kampanju.

Sanader je rekao kako će HDZ podržati taj prijedlog ako se s njim usuglase sve parlamentarne stranke, ali i ocijenio da, po njegovu mišljenju, nije dobro nekoliko tjedana pred izbore mijenjati bilo što vezano uz izbornu tematiku.

"Izbori su svečanost demokracije i moramo svakome omogućiti da kaže što misli o svim temama koje zanimaju hrvatsku javnost", rekao je Sanader, ocijenivši da bi Mesić na predsjedničkim izborima 2000. imao manje šanse da su vrijedila drugačija pravila.

Upitan nisu li se pred izbore 2003. mijenjala izborna pravila, tek dva dana prije raspuštanja Sabora, Sanader je odgovorio da, ako se greška radila 2003., ne mora i danas.



Pisane vijesti