Predsjednik HDZ-a uputio pismo sudionicima Kongresa G17

"Poštovani sudionici Kongresa G 17 Plus, dragi prijatelji iz velike obitelji Europske pučke stranke, pozdravljam Vas u ime Hrvatske demokratske zajednice.

Zahvaljujem na pozivu na Vaš kongres i žao mi je što, zbog obveza koje imam u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda, ne mogu osobno biti s vama.

Ali, uvjeren sam da vaš poziv odražava onu novu klimu otvorenosti i dijaloga, uvažavanja i razumijevanja, koja je toliko potrebna na ovim prostorima nakon teškog razdoblja, obilježenog promašajima poražene politike nasilja, agresije i radikalizma.

Uvjeren sam da građani naših zemalja danas, prije svega, žele gledati budućnost utemeljenu na europskoj viziji i europskim vrijednostima.

One su istodobno i temelj ukupne promjene odnosa u ovom dijelu Europe. Nadam se da su uspjesi Hrvatske u tom pogledu poticajni i za Srbiju.

Zauzimam se za međusobno poštovanje i rješavanje otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije na europskim načelima.

Europa je naša nezamjenjiva i jedina budućnost. Dijeleći tu zajedničku viziju, lakše ćemo naći načina da se odnosimo i prema nedavnoj prošlosti, da se s njom iskreno suočimo, a da pritom ne ostanemo njenim taocima.

Moramo gledati unaprijed. Moramo voditi i upravljati potrebnim promjenama. Naši građani od nas očekuju hrabre iskorake, jer i jedni i drugi žele živjeti u trajnom miru, neopterećni predrasudama.

Žele živjeti u gospodarskoj sigurnosti. A upravo je to u ovom trenutku i jasnije i važnije nego ikada.

Europska platforma koju dijelimo omogućuje nam da odgovorimo na ta očekivanja. U tom smislu, želim vam puno uspjeha u radu Kongresa G17 Plus."

Dr. sc. Ivo Sanader



Pisane vijesti