Predsjednik hrvatske Vlade Sanader i predsjednik latvijske Vlade Kalvitis o unapređenju suradnje Hrvatske i Latvije

Unapređenju dobrih odnosa između Hrvatske i Latvije pridonijeti će otvaranje latvijskog počasnog konzulata u Zagrebu, a u skoroj budućnosti moguće je i otvaranje veleposlanstva - hrvatskog u Rigi i latvijskog u Zagrebu - izjavili su u petak u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader i predsjednik latvijske vlade Aigars Kalvitis.

Prenosimo s Hine:

SANADER I KALVITIS O UNAPREĐENJU SURADNJE HRVATSKE I LATVIJE

ZAGREB, 22. srpnja 2005. (Hina) - Unapređenju dobrih odnosa između Hrvatske i Latvije pridonijeti će otvaranje latvijskog počasnog konzulata u Zagrebu, a u skoroj budućnosti moguće je i otvaranje veleposlanstva - hrvatskog u Rigi i latvijskog u Zagrebu - izjavili su u petak u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader i predsjednik latvijske vlade Aigars Kalvitis.

"Otvaranjem konzulata u Zagrebu uspostavljamo još tješnje odnose", rekao je Kalvitis, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, u izjavi za novinare nakon sastanka sa Sanaderom. Kalvitis će u petak poslijepodne svečano otvoriti prostorije latvijskog počasnog konzulata u užem središtu Zagreba.

Sanader je rekao da u skoroj budućnosti postoji vrlo realna mogućnost otvaranja latvijskog veleposlanstva u Zagrebu i hrvatskog u Rigi. Hrvatska bi iz Rige mogla pokrivati ostale baltičke zemlje, a Latvija iz Hrvatske druge zemlje u regiji, dodao je.

Dvojica premijera su ocijenila da su odnosi između Hrvatske i Latvije vrlo dobri i rekli su da nema otvorenih političkih pitanja. Prema njihovim riječima, suradnja se odvija na mnogim područjima, a posebice na području gospodarstva, obrane i kulture.

S ciljem daljnjeg jačanja suradnje, a posebice gospodarske, Sanader i Kalvitis potpisali su Ugovor o turističkoj suradnji.

"Premijer Kalvitis i ja smo se dogovorili da nastavimo... još jačim i intenzivnijim radom poticati naše gospodarstvenike u obje zemlje na jaču međusobnu suradnju", rekao je Sanader dodajući da bi danas potpisani sporazum trebao tome pridonijeti.

On je kazao da je u tijeku jedan veliki projekt, odnosno suradnja na gospodarskom planu između dviju zemalja. Radi se o tome da brodogradilište 3. maj u Rijeci gradi 10 tankera za jednu latvijsku brodarsku kompaniju. Hrvatska Vlada će u tome pomoći pružanjem potrebnih jamstava jer je došlo, budući da je ugovor potpisan prije nekoliko godina, do promjena u tečaju dolara, rekao je Sanader izrazivši nadu da će taj problem biti riješen na obostrano zadovoljstvo. Prema njegovim riječima, brodovi trebaju biti isporučeni naručitelju do kraja 2007. godine.

Kako je rekao Kalvitis, taj je projekt vrijedan oko 400 milijuna dolara i važan je za obje zemlje.

Govoreći o težnjama RH za članstvom u euro-atlantskim integracijama, Kalvitis je kazao da Latvija, koja je članica EU-a i NATO-a, u potpunosti podupire ulazak RH u te integracije.

Sanader je pozvao Kalvitisa da upozna jadransku obalu i izrazio je nadu da će latvijski premijer biti najbolji promotor hrvatskog turizma nakon što se vrati u Latviju.



Pisane vijesti