Predsjednik Mesić i premijer Sanader: SOA nije obrađivala saborske zastupnice

Predsjednici države i Vlade Stjepan Mesić i Ivo Sanader danas su, nakon razgovora u Vladi s ravnateljem Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) Tomislavom Karamarkom, izvijestili kako je nadzorom utvrđeno da SOA nije obrađivala saborske zastupnice Milanku Opačić (SDP), Vesnu Škare-Ožbolt (DC) i Đurđu Adlešić (HSLS).

ZAGREB, 5. veljače 2007.(Hina) - Predsjednici države i Vlade Stjepan Mesić i Ivo Sanader danas su, nakon razgovora u Vladi s ravnateljem Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) Tomislavom Karamarkom, izvijestili kako je nadzorom utvrđeno da SOA nije obrađivala saborske zastupnice Milanku Opačić (SDP), Vesnu Škare-Ožbolt (DC) i Đurđu Adlešić (HSLS).

Premijer Sanader nakon sastanka je naglasio da predsjednici države i Vlade zajedno vode računa o djelovanju sigurnosnih službi, kako bi one postupale u skladu sa standardima EU i NATO-a i ispunile svoju zadaću u čuvanju nacionalne sigurnosti.

"U tom smislu, naša je zadaća i da te službe zaštitimo od napada koji nisu utemeljeni, a ovdje se pokazalo da optužbe osoba koje su vrlo eksponirane u političkom životu nisu bile utemeljene, te da (te osobe) nisu bile subjekt nikakvih provjeravanja niti praćenja", istaknuo je Sanader.

Da u postupanju SOA-e nije bilo nezakonitosti potvrdio je i predsjednik Mesić. "One osobe koje se spominju nigdje nisu bile predmetom obrade, nigdje nije prekršen zakon i u tom smislu, mislim da možemo biti zadovoljni", rekao je Mesić.

Na pitanje je li zastupnice pratilo obavještajno podzemlje, Mesić je odgovorio kako će cjelovito izvješće o tomu podnijeti saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, a upitan kako se izvješće o nadzoru u SOA-i u medijima pojavilo prije nego što su ga dobili predsjednik države i premijer odgovorio je - ne znam, ja sam to dobio tek danas, kao i premijer.

Sanader je, pak, najavio da će Vlada idući tjedan osuvremeniti Uredbu o sigurnosnoj provjeri, budući da važeća Uredba nije usklađena s novim Zakonom o sigurnosnim službama.

"Dok službe ne izrade novi zakon o sigurnosnoj provjeri, što im je naloženo, terminološki i u drugom smislu osuvremenit će se važeća uredba, u kojoj se, kao što znate, spominje POA itd.", rekao je premijer, koji očekuje da će novi zakon biti gotov u sljedećih mjesec ili dva dana.

Osvrnuo se i na slučaj sigurnosne obrade članice Savjeta za razvoj civilnog društva Sandre Benčić, rekavši kako je utvrđeno da je bivša predstojnica Vladina Ureda za udruge Jadranka Cigelj imala zakonsko pravo zatražiti sigurnosnu provjeru članova Savjeta, ali da je to "politički apsolutno neprihvatljivo".

"Cigelj je pogriješila i što nije zatražila pisanu suglasnost članova Savjeta koji su bili pod provjerom, i ta stvar je, što se tiče proceduralne i političke odgovornosti, za nas riješena njezinim razrješenjem", rekao je Sanader.



Pisane vijesti