Predsjednik Radne skupine Saucha: Pozivam sve građane da dođu i da zajedno proslavimo trenutak ulaska u EU

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_radne_skupine_saucha_pozivam_sve_gradane_da_dodu_i_da_zajedno_proslavimo_trenutak_ulaska_u_eu.jpg

Danas je u Banskim dvorima održana konferencija za medije na temu svečanosti obilježavanja ulaska Hrvatske u Europsku uniju, o kojoj su govorili predsjednik Radne skupine za obilježavanje pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji Tomislav Saucha, koordinator umjetničkog dijela programa Berislav Šipuš i redateljica središnjeg dijela svečanosti na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu Dora Ruždjak Podolski.

„U ovom trenutku, a smatramo da je to sad konačni popis, od visokih uzvanika dolazi 15 predsjednika država, 3 predsjednika parlamenata, 13 predsjednika vlada, 12 prvih potpredsjednika vlada, 7 ministara vanjskih poslova i na ostalim razinama 20 visokih uzvanika, ukupno 170“, rekao je predsjednik Radne skupine Saucha. Što se tiče troškova, ponovio je da se proračun neće probiti za više od 10 posto, a svi financijski detalji bit će objavljeni nakon završetka svečanosti.

„Jučer je bilo medijskih napisa da će Grad Zagreb na Trgu bana Josipa Jelačića i okolici zatvoriti sve kafiće i lokale. Mislim da je fer kazati da Grad to nije napravio na svoju vlastitu inicijativu, već na inicijativu policije, u skladu sa sigurnosnim zahtjevima. Također, ovom bih se prilikom htio zahvaliti Gradu koji je prihvatio prijedlog Radne skupine da ugostiteljski objekti u okolici, koji nisu u štićenoj zoni, rade od 0-24 sata. Nama je cilj da se ljudi vesele i uživaju u tom svečanom danu“, zaključio je predsjednik Radne skupine Saucha.

Koordinator umjetničkog dijela programa Šipuš naglasio je da Ministarstvo kulture već godinu dana predstavlja Republiku Hrvatsku u zemljama Europske unije i na tom se iskustvu temelji program svečanosti ulaska Hrvatske u Uniju. „Zajedno s autorskim timom, na čijem je čelu redateljica središnjeg dijela svečanosti Dora Ruždjak Podolski, stvoren je program koji se temelji na baštini i tradiciji, koji će prikazati Hrvatsku kao mladu, suvremenu državu, spremnu da se politički pojavi u Uniji, ali koja je kulturom, tradicijom i umjetnošću odavno u tom prostoru“, rekao je koordinator Šipuš.

Redateljica Dora Ruždjak Podolski medijima je predstavila detalje središnje proslave na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. „S ponosom mogu najaviti sve točke koje smo uvrstili u program, kazala je, jer su one prvenstveno najbolji prikazi regija u kojima su nastale i koje tu tradiciju čuvaju, a potom i naše cjelokupne hrvatske tradicije, koju smo se čitavo vrijeme trudili uklopiti u suvremeni kontekst“.

I na kraju, predsjednik Radne skupine Saucha naglasio je da je cijela koncepcija središnje proslave takva da Trg bana Jelačića bude maksimalno otvoren za građane, kako bi i oni bili sastavni dio svečanosti. „Svima je u interesu i cilju da Trg bude pun i da zajedno proslavimo taj trenutak“, zaključio je predsjednik Radne skupine Saucha.



Pisane vijesti

Dokumenti