Predsjednik Vlade: Croatia Airlines stabilno posluje, a da bi to bilo na duže vrijeme održivo, potrebno je udruživanje

Slika /Vijesti/2014/Listopad/9 listopada/DSC_5757.jpg

Ministar Hajdaš Dončić o pokretanju postupka traženja strateškog partnera društva Croatia Airlines i osnivanju Povjerenstva za provedbu postupka: Program restrukturiranja će trajati 5 godina, a trošak je 1.9 milijardi kuna

S današnje 185. sjednice Vlade Republike Hrvatske u Sabor je upućen Prijedlog zakona o Hrvatskoj agronomskoj komori, a ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je da se osniva posebnim Zakonom kao samostalna i neovisna strukovna organizacija koja čuva ugled, čast i prava ovlaštenih agronoma, skrbi da oni obavljaju poslove savjesno i u skladu sa zakonom te promiče, zastupa i usklađuje njihove interese pred državnim i drugim tijelima u zemlji i inozemstvu.

Isto tako, u Sabor su upućeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o alternativnim investicijskim fondovima. Zamjenik ministra financija Igor Rađenović kazao je da se ovim izmjenama i dopunama usklađujemo s Direktivom Europske unije iz 2013. godine, čiji je ključ, što se tiče Zakona o otvorenim investicijskim fondovima, smanjenje prevelikog oslanjanja na kreditne rejtinge koje utvrđuju rejting agencije i to prilikom ulaganja u dužničke financijske instrumente. Također se od otvorenih investicijskih fondova zahtjeva i vlastita procjena kreditne sposobnosti izdavatelja takvih instrumenata. „Stoga se sada predviđa da otvoreni investicijski fondovi sami moraju utvrđivati, mjeriti i upravljati rizicima ulaganja, a s druge strane, HANFA će kao nadležno nadzorno tijelo i regulator morati nadzirati primjernost procesa procjene kreditne sposobnosti koje je uspostavilo društvo za upravljanje, kao i nadzirati politike upravljanja rizicima koje se odnose na ulaganja“,  obrazložio je zamjenik ministra. 

Nadalje, Vlada je dala pozitivno mišljenje na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske, čiji je predlagatelj Klub zastupnika SDP-a u Hrvatskome saboru. Zamjenik ministra uprave Zoran Pičuljan kazao je kako se u osnovi radi o modernizaciji pravila vezanih uz izbornu šutnju i izbornu promidžbu te da se predlaže Hrvatskome saboru da se razmotri nekoliko pravno-tehničkih, ali i supstancijalnih normi vezanih uz sastav biračkog odbora, te da se pitanje birača u službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske koji sudjeluju u mirovnim operacijama i misijama uredi na način sukladan novom hrvatskom izbornom zakonodavstvu.

„Ovo nije bitno sadržajno zadiranje u Zakon o izboru predsjednika Republike Hrvatske dva ili tri mjeseca prije izbora, čemu bih se ja osobno protivio“, rekao je predsjednik Vlade Zoran Milanović i dodao da se tu radi o „određenim korekcijama koje su po nama u granicama dopuštenog.“ Predsjednik Vlade osvrnuo se i na moguće izmjene Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor podsjetivši da su zadnji puta izborna pravila u Hrvatskoj u bitnome mijenjana 1999. godine, pred parlamentarne izbore, i to dogovorom vladajućih i opozicije. „Ne znam smatra li to danas opozicija standardom, ali mi smatramo, a to se odnosi i na moguće izmjene izbornog zakona u ovih nekoliko mjeseci“, kazao je premijer. „Svaka bitnija izmjena zakona po meni je moguća i dopustiva samo u dogovoru i konsenzusu s opozicijom, kakva god ona bila. Mi znamo kakva je. Međutim, to je opozicija, izabrali su je hrvatski građani“, naglasio je premijer i rekao da nema bitnijeg zadiranja u izborna pravila bez dogovora. „To želim reći jer je zadnjih mjesec i pol dana Hrvatska obuzeta temama koje su važne. Po meni nisu najvažnije, ali svaka moguća izmjena, ako je bude, bit će uvjetovana dogovorom obiju strana. Na silu – ne. Običnom većinom – ne. To je moj stav“, zaključio je predsjednik Vlade.

 Odluku o preraspodjeli sredstava planiranih u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2014. godinu i projekcijama za 2015. i 2016. godinu u okviru razdjela Ministarstva gospodarstva pojasnio je zamjenik ministra financija Igor Rađenović. Kazao je da je preraspodjela zatražena zbog molbe Ministarstva gospodarstva, a za sanaciju posljedica katastrofe na području Vukovarsko-srijemske županije. „Budući da je Ravnateljstvo za robne zalihe, na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje, isporučivalo hranu i opremu za zbrinjavanje stanovništva prilikom evakuacije i privremenog smještaja te za potrebe operativnih snaga u zaštiti  i spašavanju, ovom se Odlukom predlaže povećanje sredstava od 15 milijuna kuna u okviru razdjela Ministarstva gospodarstva i Ravnateljstva robne zalihe. Navedena nabava bi se iskoristila za popunu zaliha i osigurala daljnje intervencije na poplavljenom području“, kazao je zamjenik ministra Rađenović.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić obrazložio je Odluku o pokretanju postupka traženja strateškog partnera i osnivanju Povjerenstva za provedbu postupka i odabir strateškog partnera društva Croatia Airlines d.d. Kazao je da se tvrtka nalazi u programu restrukturiranja koji će trajati ukupno 5 godina, a trošak je 1.9 milijardi kuna. „Država je sama u prvom trenutku dokapitalizirala Croatia Airlines i morala je imati neke kompenzacijske mjere koje su se svodile na smanjivanje flote i ukidanje nekih linija“, rekao je ministar, istaknuvši da kao  kompenzaciju trenutno imaju 12 aviona te da je vrijeme da Vlada pokuša po drugi puta naći strateškog partnera: „Prije svega za dokapitalizaciju, za širenje postojeće mreže i očuvanje statusa koji Croatia Airlines ima u nacionalnom zračnom prometu“, kazao je ministar. Dodao je da se i u uglednim časopisima hvali hrvatski način traženja strateškog partnera, koji kažu da će ga se lakše pronaći tamo gdje su čisti signali o vraćanju profita, što se po prvi puta u Croatia Airlinesu događa. „Na dobrom smo putu u cijeloj toj priči“, zaključio je ministar.

Predsjednik Vlade Milanović dodao je da Croatia Airlines nakon jako dugo vremena po prvi puta relativno stabilno posluje, a da bi to bilo na duže vrijeme održivo, potrebno je udruživanje, to jest partnerstvo.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić obrazložila je Odluku o pružanju humanitarne pomoći palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku putem Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama, kazavši da je došlo do porasta raseljenih osoba te je Agencija proširila opseg intervencije, a Republika Hrvatska odazvat će se pozivu s 300.000 kuna.
 

Pisane vijesti