Predsjednik Vlade doputovao u Ankaru

ZAGREB, 17. veljače 2009. (Hina) - Premijer Ivo Sanader i članovi hrvatskog izaslanstva doputovali su u utorak u Ankaru u službeni posjet Turskoj, gdje će premijer u srijedu ujutro položiti vijenac u mauzoleju Kemala Ataturka, a nakon toga će biti priređen svečani doček ispred zgrade turske vlade u Ankari.

Sanader i turski premijer Tayyip Erdogan razgovarat će o bilateralnim odnosima dviju zemalja i mogućnostima unaprjeđenja gospodarskih odnosa. Bit će riječi i o europskoj budućnosti Hrvatske i Turske, koje su istodobno počele pregovore o punopravnu članstvu u EU, ali je Hrvatska pred završetkom, a turski su pregovori mnogo sporiji.

"Prijateljski odnosi između Turske i Hrvatske i načini njihova poboljšanja bit će tema razgovora dvojice predsjednika vlada", kaže se u priopćenju Erdoganova ureda.

Tijekom posjeta dvije će države potpisati i više ugovora. Državna tajnica u MVPEI-u Bianca Matković u ime Hrvatske će potpisati strategiju za jačanje hrvatsko-turskih bilateralnih odnosa i memorandum o razumijevanju u energetskoj suradnji.

Ministar kulture Božo Biškupić potpisat će sporazum o zaštiti okoliša, prirode, voda i šumarstva, a ugovor o gospodarskoj suradnji veleposlanik u Turskoj Gordan Bakota. Bit će potpisan i dodatni protokol između dviju zemalja o izmjenama i dopunama Ugovora između Hrvatske i Turske o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja.

Odmah nakon posjeta Ankari premijer Sanader odlazi u Pariz i ondje će se u četvrtak sastati s francuskim premijerom Francoisom Fillonom i predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem.



Pisane vijesti