Predsjednik Vlade: Eko-kaštelanski zaljev je hrvatski nacionalni interes

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_eko_kastelanski_zaljev_je_hrvatski_nacionalni_interes.jpg

KAŠTELA, 27. svibnja 2009. (Hina) - Premijer Ivo Sanader istaknuo je danas u Kaštelima kako je izgradnja Eko-kaštelanskog zaljeva, radi njegove zaštite od onečišćenja, hrvatski nacionalni projekt koji on osobno podupire.

Sanader je to rekao kasno popodne pošto je kaštelanski gradonačelnik Ivan Udovičić na sastanku u Gradskom poglavarstvu, kojem je nazočio i premijer, izvijestio da će cjelokupan projekt Eko-kaštelanskog zaljeva stajati milijardu i pol kuna, što je najveća investicija na srednjodalmatinskom području.

Udovičić je najavio da će u sklopu Eko-kaštelanskog zaljeva u travnju 2010. biti pušten prvi kolektor i 11 crpnih postaja kako bi se spriječilo da se onečišćene vode slijevaju u Kaštelanski zaljev. Pri tomu je Udovičić rekao kako će u idućih pet godina biti postavljena 143 kilometra cjevovoda, na koji će se priključiti 11 tisuća objekata s kaštelanskog područja.

Premijer Sanader je kazao kako je Kaštelanski zaljev još od antičkih vremena bio "biser" koji je, podsjetio je, uništen u zadnjih šezdesetak godina. "Hajdemo promijeniti katastrofalno stanje s onečišćenjem mora u Kaštelanskom zaljevu", pozvao je premijer Sanader dajući potporu tom projektu.

Na novinarski upit premijer je potvrdio kako je planirano da Hrvatska i Mađarska zajedno grade most preko Mure. Pri tomu je najavio kako će se vjerojatno u idućih mjesec dana održati treća zajednička sjednica hrvatske i mađarske vlade na kojoj bi jedna od točaka dnevnog reda mogla biti i taj projekt, rekao je premijer, dodavši da još nije sve usklađeno.

Na upit kako komentira izjave sindikalnih predstavnika i predstavnika poslodavaca koji se ne slažu s njegovom nedavnom ocjenom da jenjava gospodarska kriza u Hrvatskoj, Sanader je odgovorio kako je normalno da su "nam mišljenja različita, ali siguran sam da ja imam više informacija od njih". Objasnio je kako je na nedavnoj konferenciji Hrvatskih izvoznika rekao da se naziru neke naznake izlaska iz krize te da je to rekao na temelju procjena Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF).

Predstavnici MMF-a, koji su u Hrvatskoj boravili dva tjedna, rekli su da hrvatska vlada jako dobro vodi hrvatski brod kroz krizu, istaknuo je Sanader. "Osim toga u Bruxellesu, u Europskoj uniji i Europskoj komisiji čuli smo da je Hrvatska puno manje pogođena krizom nego neke zemlje članice EU-a", dodao je. Najavio je da će na sutrašnjoj vladinoj sjednici biti riječi o nekim najnovijim rezultatima u suzbijanju gospodarske krize.

"Riječ je o obveznicama, ali o tome ćemo više govoriti sutra", kazao je Sanader.



Pisane vijesti