Predsjednik Vlade: Hrvatska i Britanija dijele poglede oko proširenja i hrvatskog članstva u EU

Hrvatska i britanska vlada dijele poglede oko potrebe daljnjeg proširenja Europske unije i činjenice da Hrvatska treba u Uniju ući kao punopravna članica, rekao je u srijedu u Zagrebu predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader.

ZAGREB, 26. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska i britanska vlada dijele poglede oko potrebe daljnjeg proširenja Europske unije i činjenice da Hrvatska treba u Uniju ući kao punopravna članica, rekao je u srijedu u Zagrebu predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader.

Hrvatski premijer to je rekao na konferenciji za novinare nakon razgovora sa zamjenikom britanskog premijera Johnom Prescottom koji je u srijedu stigao u jednodnevni posjet Zagrebu kao prvi član britanske vlade otkako je Hrvatska započela pregovore o punopravnom članstvu u EU.

"Pregovori s EU 3. listopada započeti su apsolutno i zbog toga što je Hrvatska uživala konzistentnu potporu V. Britanije", rekao je Sanader na konferenciji. Dodao je kako je Prescotta zamolio da premijeru Tonyu Blairu i ministru vanjskih poslova Jacku Strawu prenese službene izraze zahvalnosti za njihovu osobnu i jasnu potporu Hrvatskoj pri otvaranju pregovora.

"Hrvatska i britanska vlada suglasne su da treba nastaviti proces proširenja i zato je 3. listopada bio dobra vijest i za Hrvatsku i za naše susjede u jugoistočnoj Europi".

Britanska vlada, prema riječima hrvatskog premijera, želi aktivno sudjelovati u procesu hrvatskih pregovora o punopravnom članstvu i zato je zamjenik premijera Prescott u Zagrebu predstavio Plan za partnerstvo 2005/ 2006.

Dvojica su sugovornika razgovarala i o bilateralnim pitanjima pri čemu su potvrdila kako između dviju zemalja nema otvorenih problema, a Hrvatska je izrazila želju za jačom gospodarskom razmjenom.

"Dotakli smo se i problema viza jer je V. Britanija još jedina zemlja članica EU za koju hrvatskim građanima trebaju vize. U britanskoj vladi imamo saveznika u Johnu Prescottu i nadam se da će njegova riječ uskoro donijeti rezultate kod premijera i ministra unutarnjih poslova", rekao je Sanader.

Zamjenik predsjednika britanske vlade izrazio je oduševljenje činjenicom da je ovamo stigao nakon ostvarenja jednog od ciljeva britanskog predsjedanja EU - početka pregovora s Hrvatskom - kako bi "uputio čestitke i ponudio svu moguću pomoć u procesu pregovora". Prescott je novinarima rekao kako je u razgovorima s čelnicima novih zemalja članica EU i zemalja kandidata, u kojima sudjeluje od početka britanskog predsjedanja Unijom, potvrđena potreba za širim granicama europske obitelji, odnosno EU ne smije stati na sadašnjim granicama.

"Zato smo sretni zbog Hrvatske koja je počela pregovore, ali i svjesni da mnoge druge zemlje na Balkanu žele postati dijelom europske obitelji", kazao je Prescott.

Veća i strateški snažnija EU zahtijeva, kako je naglasio Blairov zamjenik, praktične načine provedbe i zato je izrazio veliko zadovoljstvo postignutim planom za partnerstvo između Velike Britanije i Hrvatske.

Taj plan za 2005/2006. godinu iznosi područja u kojima će London pomagati Zagrebu tijekom pregovora o punopravnom članstvu. Riječ je o pravosuđu i unutarnjim poslovima, reformi državne uprave, reformi obrambenih snaga, području međusobne trgovine i ulaganja, obrazovanju i kulturi, te konkretne pomoći hrvatskom pregovaračkom timu i ministrima hrvatske Vlade.

Britanija je već dosad u prvom navratu odobrila 2,5 milijuna eura pomoći za te projekte.

Prescott, najviši britanski dužnosnik koji je bilateralno posjetio Hrvatsku, izrazio je zadovoljstvo što će premijer Sanader u četvrtak sudjelovati na neformalnom summitu EU u Hampton Courtu gdje će se raspravljati o socijalnoj Europi.

Europa, prema njegovim riječima, ne predstavlja samo jedinstveno tržište i gospodarski napredak već se njome želi ljudima osigurati posao i pristojan životni standard te zajamčiti poštivanje socijalnih vrijednosti.

Odgovarajući na novinarsko pitanje Prescott je objasnio kako Britanija i inače pomaže zemljama kandidatkinjama na putu u punopravno članstvo u Uniji i istaknuo kako London "želi igrati pozitivnu ulogu u Hrvatskoj".

Rekao je kako je svjestan nekih razmišljanja, prema kojima Velika Britanija često nije pružala potporu Hrvatskoj, što je on odlučno negirao ustvrdivši da je njegova zemlja upravo suprotno uvijek pružala veliku potporu.

"Riječ je o suradnji V. Britanije i Hrvatske, našeg i vašeg premijera, kako bi Hrvatska postala punopravnom članicom EU jer se mi ne želimo zaustaviti na riječima već doista želimo pružiti praktičnu pomoć", rekao je Prescott u objašnjenju pozadine stvaranja Plana o partnerstvu 2005./2006. s Hrvatskom.

Zamjenika predsjednika britanske vlade tijekom poslijepodneva primit će i predsjednik Republike Stjepan Mesić.



Pisane vijesti