Predsjednik Vlade iz Bruxellesa: "U Europskoj Uniji kao zajednici samostalnih država Hrvatska će najbolje iskoristiti svoje prednosti"

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović boravi u Bruxellesu gdje danas i sutra sudjeluje na sastanku Stranke europskih socijalista (PES) i Europskog vijeća.

Po dolasku u Bruxelles, predsjednik Vlade održao je predavanje u sjedištu Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, u organizaciji Međunarodnog europskog pokreta (IEM), na temu "Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji i njegova korist za zapadni Balkan". Većina pitanja nakon predavanja odnosila se na pitanja o gospodarskoj i socijalnoj politici u Hrvatskoj.

Uoči početka sastanka Europskog vijeća u izjavi za medije, upitan bi li Hrvatska podržala federalnu Europu, premijer Milanović je rekao da "ne bi bio šokiran" tim prijedlogom, no smatra da je Europska Unija prije svega "tijesna suradnja država", a ne federacija. Dodao je kako treba kontrolirati banke u EU-u, ali da mu federalizam u Europi "zvuči udaljeno" te kako se prvenstveno radi o zajednici samostalnih zemalja.

Premijer je rekao da želi da naši istočni susjedi što prije uđu u Europsku uniju, što neće biti lako, budući da je i Hrvatska prešla težak put. Rekao je da će Hrvatska biti moderator i promotor regije u EU-u. Osvrnuo se i na slučaj ministra Jakovine te na suradnju na predstojećim lokalnim izborima.



Pisane vijesti