Predsjednik Vlade iz Dubrovnika: Nema narušenih odnosa, posao treba završiti do kraja

U povodu Dana grada Dubrovnika i blagdana njegovog zaštitnika Svetoga Vlaha, danas je u kazalištu Marina Držića održana svečana sjednica Gradskoga vijeća na kojoj je sudjelovao i predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović.
 

Obraćajući se okupljenima hrvatski premijer je kazao da je se prije više od godinu i pol dana razmišljalo da se Dubrovnik sa ostatkom Hrvatske poveže preko susjedne države, ali se od toga odustalo jer s druge strane nije bilo sugovornika.

"Okrenuli smo se mostu Pelješac na čemu radimo zadnjih godinu dana uvjereni da će se to i ostvariti jer smo izgradili skupe autoceste i očekujemo da nam Europa pomogne u izgradnji Mosta. To je za Europu mala, a za Hrvatsku velika stvar", poručio je predsjednik Vlade.

Podsjetio je i da je autocesta došla do Ploča, no "nažalost na njoj nema prometa ni putnika jer nas je malo svega 4,5 milijuna, a da nas je i 12 ne bi bilo dovoljno".

"Naš cilj je da idemo dalje, želja nam je usmjeriti sav promet roba iz srednje Europe preko Luke Ploče pa će i na taj način autocesta biti prometna", poručio je Milanović. Na kraju je kazao kako se nada da će se u Dubrovniku dogovoriti oko upravljanja zidinama jer su, kako je kazao, u Gradskom vijeću svi zato da Grad upravlja zidinama.

"Možemo osnovati Društvo prijatelja hrvatske državnosti, ali ono ne može upravljati hrvatskom državom nego to može hrvatska Vlada", poručio je premijer.

Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić posebno je zahvatio Vladi što će Grad Dubrovnik konačno dobiti na upravljanje svoje zidine, ali i Vilu Čingrija u kojoj se nalazi HTV-ov studio te Vilu Dubravka u kojoj se nalazi Hrvatski radio.

"Grad Dubrovnik ne može živjeti bez prijatelja, a samo u prošloj godini naš grad posjetilo je 2,7 milijuna prijatelja, naših gostiju. Želimo biti vrata i prema prijateljima i prema susjedima, poručio je Vlahušić dodajući kako u narednom periodu Dubrovnik želi ostvariti potencijale za sve ljude koji u njemu žive, a na prvom mjestu je obrazovanje te omogućiti zaposlenost odnosno da nezaposlenost ne prelazi pet posto.

Na današnjoj sjednici dodjeljene su i nagrade zaslužnim pojedincima i ustanovama. Nagradu za životno djelo dobio je Ivo Felner, potomak stare dubrovačke obitelji Kaboga za njegove zasluge za obnovu ljetnikovca Bunić-Kaboga.

Poshumno, nagradu za životno djelo dobila je dugogodišnja kulturna djelatnica i predsjednica dubrovačkog ogranka Matice hrvatska Ivana Burđelez dok su godišnje nagrade dobili gradsko društvo Crvenoga križa Dubrovnik, Društvo za zaštitu životinja i profesorica hrvatskog jezika Branka Capurso.

Svečanoj sjednici uz ostale nazočili su i prva potpredsjednica hrvatske Vlade Vesna Pusić, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, potpredsjednik hrvatskog Sabora Nenad Stazić te izaslanik hrvatskog predsjednika Siniša Tatalović.

(Hina)
 

Pisane vijesti