Predsjednik Vlade Milanović: Čestitam i zahvaljujem svima, radili smo dobro i za dobrobit domovine

Slika /Vijesti/2015/studeni/5 studenog/JKP_1637.JPG

Predsjednik Vlade Milanović na sjednici Vlade: „Čestitam i zahvaljujem svima, bili smo sjajni i radili za dobrobit naše domovine. Objektivno, radili smo dobro, a sad ćemo vidjeti što kaže narod, izbori su još jedna prilika za procjenu povjerenja koje imamo kod građana.“

Danas je u Banskim dvorima održana posljednja sjednica Vlade u ovom mandatu, 264. po redu. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović tom je prigodom zahvalio svim bivšim i sadašnjim članovima Vlade na dosadašnjem radu. „Čestitam i zahvaljujem svima, bili smo sjajni i radili za dobrobit naše domovine. Objektivno, radili smo dobro, a sad ćemo vidjeti što kaže narod, izbori su još jedna prilika za procjenu povjerenja koje imamo kod građana.“

Zamjenica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš predstavila je Odluku o donošenju Strategije za suzbijanje pogrešaka, zlouporabe i korupcije na području socijalne zaštite u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2015. do 2020. godine. Kazala je da je Strategija izrađena u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava, a njome se predviđa izrada provedbenih programa za razdoblje od dvije godine, s ciljanim mjerama usmjerenima prema ostvarenju smanjenja suzbijanja rizika pogrešaka, zlouporabe i korupcije na području socijalne zaštite, točno naznačenim nositeljima mjera i rokovima, a sukladno strateškim aktivnostima naznačenima u Strategiji.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić pojasnio je dopunu Odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja iz sredstava koja pripadaju Republici Hrvatskoj kao članu Umirovljeničkog fonda. Kazao je da isplate počinju 14. prosinca te će biti izvršene do 24. prosinca ove godine, a dopunom se omogućava isplata sredstava na zaštićeni račun. „Sredstva će na taj način biti izuzeta od ovrha, jer imaju izuzetno socijalni karakter te će poboljšati materijalni položaj umirovljenika“, kazao je ministar.

Zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ govorila je o Odluci o prijenosu prava upravljanja stanovima u vlasništvu Republike Hrvatske na Ministarstvo branitelja. Pojasnila je da je riječ o 89 stanova kojima upravlja Ministarstvo obrane, a njima su neperspektivni te se ovom odlukom prava upravljanja prenose na Ministarstvo branitelja, s ciljem zbrinjavanja stradalnika Domovinskog rata. Isto tako, prenosi se pravo upravljanja za četiri stana u vlasništvu Republike Hrvatske, a koje koriste ratni vojni invalidi, također radi stambenog zbrinjavanja tih osoba.

Odobrena su sredstava na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2015. godinu, što se tiče troškova migranata, i to Ministarstvu unutarnjih poslova, za podmirenje troškova vezanih za zbrinjavanje migranata u iznosu od 5.995.798,21 kuna, Ministarstvu gospodarstva – Ravnateljstvu za robne zalihe, za podmirenje troškova za usluge prijevoza robe za potrebe migranata u iznosu od 438.500,00 kuna, Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, za podmirenje troškova vezanih za zbrinjavanje migranata u iznosu od 1.358.816,49 kuna te Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, za financiranje javnih radova za podršku migrantima u iznosu od 2.993.317,96 kuna.

Vlada Republike Hrvatske i Hrvatska radiotelevizija, sukladno članku 13. stavku 1. Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji, sklopile su ugovor za petogodišnje razdoblje, od 1. siječnja 2013. do 31. prosinca 2017. godine, kojim se utvrđuju programske obveze HRT-a te iznos i izvor sredstava za njihovo financiranje. Ministar kulture Berislav Šipuš govorio je o Aneksu navedenog ugovora te je istaknuo da potreba za izmjenama i dopunama Ugovora proizlazi iz Programskog usmjerenja Hrvatske radiotelevizije kojim se želi proširiti ukupnost ponude programskih kanala i javnih usluga te potrebe za usklađivanjem Ugovora sa Planom restrukturiranja HRT-a iz 2013. godine i tehnološkim razvojem. Ovim Aneksom Ugovora predlaže se pokretanje novog regionalnog radijskog programskog kanala "Radio Sjever" koji bi bio dostupan u Varaždinskoj, Međimurskoj te dijelovima Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije. Također, formiranjem HRT centra Knin i Šibenik stvorene su formalne pretpostavke za izgradnju studija i proizvodnju dijela radijskog programa u Šibeniku. I na kraju, promjenom opisa Drugog programa HTV-a koji se predlaže, omogućit će se prijenos važnijih sportskih događaja i na drugim televizijskim programima, a na Prvom programu HTV-a će se omogućiti prijenos nedjeljnih svetih misa.

Na kraju sjednice, prva potpredsjednica Vlade i ministrica europskih i vanjskih poslova Vesna Pusić istaknula je kako je na Globalnom summitu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast, održanom u Mexico Cityju na temu „Otvorena vlast za unapređenje javnih usluga“, projekt hrvatske Vlade e-Građani osvojio prvo mjesto u Europi. „Hrvatska Vlada sudjeluje u ovom projektu, koji je pokrenut na inicijativu američkog predsjednika Obame i u njemu sudjeluju 64 države svijeta. Nagrade se dodjeljuju za specifične projekte, a Hrvatska je dobila nagradu za najtransparentniju vladu u Europi za projekt e-Građani, za dostupnost i mogućnost građana da komuniciraju s vladom“, kazala je prva potpredsjednica Pusić.

Predsjednik Vlade Milanović dodao je da je to još jedan pokazatelj rada Vlade: „O ovome nisu odlučivali naši ljudi, nego svijet, koji kaže da smo bolji nego što smo bili, a to je rezultat vašeg rada“, kazao je premijer okupljenim članovima Vlade.


 

Pisane vijesti