Predsjednik Vlade Milanović: Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. za mene nije utakmica, neka igraju sami

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, zajedno s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem i Sabora Josipom Lekom napustio je kolonu sjećanja, budući da im je put blokirala kolona koju su predvodili članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

Predsjednik Republike Ivo Josipović kazao je da je državni vrh spriječen organiziranom opstrukcijom: „Ova opstrukcija je pokazatelj da onima koji su je organizirali nije stalo ni do Vukovara ni do pijeteta“. Dodao je da je pijetet u našim srcima i on postoji bez obzira na one koji su danas učinili da se Hrvatska razjedini. „Upravo zato što je danas dan pijeteta mi nećemo inzistirati, jer bi to značilo inaćenje u vrijeme kada inaćenje ne treba, u vrijeme kada svi moramo imati osjećaj poštovanja.“ Dodao je da će državni vrh položiti vijence na Ovčari zajedno s diplomatskim zborom i predstavnicima državnih institucija te da će žrtvama Vukovara odati dužno poštovanje.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko istaknuo je da je Vukovar simbol pomirenja hrvatskog naroda i hrvatskog društva. „Tako je bilo i tako će ostati, bez obzira tko iz dnevno-političkih potreba radio razdijele ili podjelu“, dodao je i zaključio: „Meni je žao da ne možemo položiti vijence i na taj način zahvaliti se braniteljima i stradalnicima, ali vremena su takva, proći će, bit će bolje i u Vukovaru i u Hrvatskoj“.

„Nažalost, ovo je manje više bilo očekivano, nitko nije kanio niti se kani suprotstavljati“, rekao je predsjednik Vlade Zoran Milanović. Naglasio je da „tko god to želi na ovakav način organizirati, a u stanju je okupiti jedan broj ljudi, to može napraviti“. Premijer je dodao da su slaže s predsjednikom Josipovićem i predsjednikom Sabora Lekom te da se svatko može na ovakav način organizirati, tko Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. doživljava kao utakmicu, a „ovo za mene nije utakmica, neka igraju sami“, zaključio je.



Pisane vijesti