Predsjednik Vlade Milanović: Dok BDP ne bude rastao i deficit ne padne ispod 3%, regresa i božićnica neće biti za sve nas

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović dao je izjave novinarima nakon posjeta Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci. Na upit o novinskim tekstovima o raskidanju kolektivnog ugovora i poruci prosvjetarima, ali i svim ostalim državnim službenicima zbog neisplate regresa i božićnice, premijer je kazao da ti napisi nisu baš u skladu s istinom, a što se regresa i božićnice tiče, to je dogovoreno i bit će tako dokle god BDP ne bude rastao, a deficit pao ispod 3 posto. Spomenuo je da se danas objavljuju i preporuke Vijeća Europske unije u proceduri prekomjernog deficita te Vladu, prema tome, čekaju još neke odluke koje će morati donositi u sljedeće tri godine. „Vjerujem da ćemo očuvati ova socijalna prava, a sigurno prava najugroženijih, umirovljenika. To je najugroženija socijalna kategorija, svi mi koji radimo i koji smo u radnom naponu i u radnoj dobi, morat ćemo se potruditi još jače, a oni koji više ne mogu - ne mogu, oni su stariji i njih treba zaštititi“, rekao je predsjednik Vlade.

Premijer Milanović kazao je i da iduće godine očekuje rast s blagim oporavkom zaposlenosti, napominjući da je oporavak proces koji će trajati nekoliko godina. Na upit ima li Vlada drugo rješenje za projekt Pelješkog mosta, ako EU ne prihvati financiranje, premijer je rekao da je to projekt u iznosu od skoro 2 milijarde kuna, što je ogroman novac koji Hrvatska nema. „Cijeli ovaj napor koji poduzimamo i koji osobno poduzimam, ali ne pričam previše o tome, je usmjeren prema tome da ga financira EU. Hrvatska je svoju kompletnu infrastrukturu izgradila sama, to ju je skupo koštalo, ali sada tražimo i očekujemo od Unije da se financira jedan projekt koji povezuje Europu s Europom, dakle to je moralno opravdano“.

„Rekli smo jasno, oni koji imaju visoke mirovine, preko 5 tisuća kuna, morat će sudjelovati u sustavu solidarnosti“, rekao je predsjednik Vlade Milanović komentirajući prosvjed HVIDRA-e, i nastavio: „To se ne odnosi na 100 postotne invalide, kolike god mirovine imali, i ne odnosi se na djecu poginulih branitelja, bilo da je jedan roditelj ili oboje poginulo. Mislim da je to ljudski i korektno, a sve ovo što gledamo je jedna prizemna politička farsa. I ništa više od toga“, zaključio je.

Također, premijer je napomenuo da se ovih dana u Europi i općenito svijetu donosi odluka o transportu prekursora na njihovo definitivno uništavanje u Atlantiku, u organizaciji američke vojske, te o mjestu pretovara. Premijer je kazao da su u tijeku konzultacije sa zemljama Mediterana u kojima sudjeluje i Hrvatska. Napomenuo je da je to projekt niskog rizika, ali da hrvatska javnost mora dobiti sve informacije te da poziva na otvorenu raspravu. „Možemo sudjelovati u jednom plemenitom projektu, ili ne moramo, kako se dogovorimo, ali hrvatska javnost mora znati“, zaključio je.



Pisane vijesti