Predsjednik Vlade Milanović: Država je preskupa, ali Vlada to pokušava promijeniti

Slika /Vijesti/2014/Rujan/26 rujan/lider 2.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je danas na 6. konferenciji „Dan velikih planova – Kako pripremiti tvrtku za poslovanje u 2015. godini“.

U obraćanju nazočnima, premijer Milanović naglasio je da promjene u Hrvatskoj ne mogu doći preko noći te je za njih potrebno razdoblje dulje od jednog Vladina mandata. „Ako svi budemo stajali u mjestu, neće biti dobro. Nema kolebanja, a ako si dobio mandat i povjerenje građana, onda nema posustajanja“, rekao je. Pitajući se što se treba promijeniti kako bi Hrvatska postigla gospodarski rast na premisama drukčijim od dosadašnjih, kazao je da Hrvatska ima razvijen uslužni sektor, posebno turizam, ali da to nije dovoljno. „Rast temeljen samo na uvozu, uslugama i turizmu nije moguć, taj model je potrošen“, dodao je predsjednik Vlade, koji ipak turizmu priznaje status "čistog srebra". Ponovio je da treba smanjiti javni dug te da je država preskupa, što Vlada pokušava promijeniti. Osvrćući se na problem outsorcinga, kazao je da se zalaže za razumniji odnos trošenja novca u javnoj upravi. Najavio je da će radnici koji odlaze iz pomoćnih službi u institucijama javnog sektora zbog prirodnog odljeva, biti nadomješteni uslugama izvan sustava državne uprave.

Predsjednik Vlade komentirao je i napuštanje ovotjedne sjednice Uprave Ine od strane hrvatskih članova, kazavši da su postupili na način na koji su bili natjerani s obzirom na okolnosti u kojima djeluju. U ovom trenutku je to bilo uvjetovano ponašanje, morali su tako postupiti, ali treba sjesti za stol, dodao je. Smatra da su hrvatski predstavnici u Nadzornom odboru i Upravi Ine zapravo u nemogućoj poziciji. „To je natezanje i naguravanje u koje su nas doveli oni prije nas“. Ocijenio je kako očito nije bilo nikakva jamstva da će hrvatski rafinerijski kapaciteti biti zadržani na razini koja bi osigurala da budu kvalitetni i moderni. Istaknuo je kako je on za to da Hrvatska zadrži "moderan svjetski rafinerijski kapacitet", odnosno da se u Hrvatskoj prerađuje nafta. Dodao je kako se možda u sve hrvatske rafinerije ne može uložiti prevelik novac jer to ugrožava stabilnost kompanije, ali da Vlada želi čuti koji je plan u tom slučaju. Pojasnio je da su hrvatski predstavnici zbog toga i otišli sa sjednice Uprave Ine. „Nisu čuli u što i koliko Ina ulaže“. Smatra kako je riječ o podjeli Uprave po etničkom, nacionalnom ključu, za što su odgovorni njegovi politički prethodnici koji su obavljali vlast. Premijer Milanović drži kako Inu obilježava pat pozicija u kojoj je jedan sudski postupak završen, u tijeku su dvije arbitraže, a osoba koju traži hrvatsko pravosuđe uživa zaštitu jedne države i ne može iz nje izići, a trebala bi dati odgovor na važna i neugodna pitanja. "Za sada krivca u Hrvatskoj izgleda znamo, ali to je šira priča i strahovito opterećuje odnose Ine i MOL-a", rekao je.

Upitan jesu li hrvatske sigurnosne službe na višem stupnju pripravnosti s obzirom na uhićenja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, predsjednik Vlade kazao je da su te službe danas demokratičnije i transparentnije nego ikad, a svoj posao obavljaju profesionalno. Dodao je da, u suradnji sa saveznicima, prate sigurnosno stanje te da to rade kontinuirano i profesionalno.

Hina
 

Pisane vijesti