Predsjednik Vlade Milanović: Hrvatska ne može ostati u ugovoru o arbitraži, postupak je kontaminiran

  • Slika /Vijesti/2015/srpanj/27 srpnja/FAH-H7274770.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović održao je danas u Banskim dvorima konferenciju za medije na kojoj je izvijestio o sastanku održanom s predsjednicima klubova parlamentarnih stranaka.

„Svi mislimo isto - Hrvatska ne može ostati u ovom ugovoru o arbitraži, mora izaći iz njega, mora ga raskinuti i trenutno suspendirati držeći se općih pravila međunarodnog prava i to će biti zahtjev Vlade prema Saboru“, uvodno je kazao predsjednik Vlade Milanović, istaknuvši da očekuje veliku podršku.
 
Na pitanje je li na sastanku bio nesuglasja, predsjednik Vlade Milanović je odgovorio: „Nisam ga čuo, ali i drugi će se kao legitimni predstavnici svojih klubova očitovati i o sadržaju sastanka. Prema tome, ne mogu govoriti u njihovo ime, ali nisam čuo disonance. Svi mislimo isto“. Dodao je da je postupak kontaminiran. „Ono što se dogodilo je neodrživo i Hrvatska izlazi iz ugovora, ali po relativno preciznim pravilima međunarodnog prava koje ćemo poštivati“, ponovio je premijer, pojasnivši da se to odnosi na proceduru koju provodi Vlada i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. „Od Sabora želimo jednu unisonu podršku da tom postupku pristupimo, da notificiramo raskid ugovora i da proglasimo, što se Hrvatske tiče, trenutnu suspenziju i povlačenje arbitra kojeg je imenovala Republika Hrvatska u Arbitražno vijeće“.
 
Upitan znači li to da sad slijedi postupak tromjesečnog čekanja odgovora od Slovenije te godinu dana potencijalnog razgovora o tome mogu li se dvije strane složiti da je došlo do kršenja odredbi ugovora, odnosno, znači li to da će razgovori između Hrvatske i Slovenije o ovome trajati najmanje godinu i pol dana, premijer Milanović je rekao: „Što tiče procedure, ona je takva i mi ćemo je se držati jer se držimo međunarodnog prava, ali to ne znači da ugovor nećemo smatrati trenutno suspendiranim i da se nećemo u skladu s tim ponašati“. Rekao je da nije razgovarao o ovoj situaciji s predsjednicima vlada zemalja članica Europske unije, istaknuvši da je to stvar Hrvatske i Slovenije. „Mi smo članica Europske unije, donosimo odluke na koje smo na neki način natjerani u ovoj situaciji, nemamo izbora“, dodao je.
 
Predsjednik Vlade je kazao i da ne može komentirati postoji li kontakt između dviju Vlada, kao ni je li razgovarao s predsjednikom Vlade Republike Slovenije Mirom Cerarom.
 
Upitan hoće li Hrvatska tražiti novi Arbitražni sud ili će tražiti da to bude Međunarodni sud za pravo mora, predsjednik Vlade Milanović je podsjetio da je to bio hrvatski prijedlog prije nekoliko godina. „Ako se vratimo u 2009. godinu, sjetit ćete se da sam koristio izraz „konstruktivna suzdržanost“ prije nego što se SDP odlučio preuzeti odgovornost i glasati zajedno s ostalima u Saboru za potvrđivanje ugovora o arbitraži. Predsjednik Vlade smatra da varijanta s arbitražnim sporazumom nije loša, ali da je Međunarodni sud pravde u Haagu bolje rješenje. „Ali pristali smo na nešto pod određenim uvjetima. S obzirom da je, prema našem stajalištu, došlo do grubog kršenja odredaba ugovora i pravila po kojima se ugovor provodi ne možemo više u takvom aranžmanu djelovati“.

Na upit novinara smatra li da bi slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec trebao dati ostavku, premijer Milanović naglasio je da to ne želi komentirati. „Nismo ni tijekom postupka išta komentirali. Striktno smo se držali pravila i procedura, i pravnih i etičkih i to ćemo raditi i dalje“, dodao je.
 
„Arbitražni sud nalazi se u neugodnoj situaciji, to je sve što mogu reći, možda ni krivi ni dužni. Ali to je nešto na što nemam odgovor“, kazao je premijer Milanović na pitanje je li stigao odgovor Arbitražnog suda na podnesak koji je upućen u petak. „Cijela je situacija neugodna.  Neugodna je i nama, ali iz toga moramo van! Ovo je neodrživo i potpuno kompromitirano“, dodatno je naglasio premijer.
 
Na upit da komentira pokušaj slovenske strane da  cijelu aferu prebaci u „špijunsku sferu“, odnosno optužbe za navodno hrvatsko špijuniranje slovenskih državljana, predsjednik Vlade Milanović kazao je da ne zna je li to stav slovenske vlade. „Čas se čini da je, čas se čini da nije. Tonovi su disonantni, ali to je nešto što ja ne mogu i neću komentirati“, obrazložio je premijer i dodao da su slovenski predstavnici, odnosno ljudi koje su slovenska vlada i parlament imenovali u postupak, dali ostavke. „Oni su sami odstupili“. 
 
Na pitanje je li se slovenska vlada trebala odlučnije postaviti i možda ispričati hrvatskoj strani, predsjednik Vlade odgovorio je da je on hrvatski premijer i ne može komentirati kako bi se slovenska vlada trebala ponašati. „Ja predstavljam Hrvatsku i branim i promičem hrvatske interese i drago mi da smo se danas oko toga, čini mi se, usuglasili“, istaknuo je i obrazložio: „Ovo nije nikakva prilika da se likuje. Nemamo oko čega likovati. Mi i dalje nemamo riješeno pitanje granice i nećemo ga imati još neko vrijeme.“  Premijer je dodao  da nemamo riješeno ni pitanje granice s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom. „To mene brine kao hrvatskog premijera“, naglasio je. „Pokušavao sam na početku mandata svoje Vlade u dobroj vjeri, a temeljem osnova iz 1999. godine, zatvoriti pitanje granice s Bosnom i Hercegovinom“, pojasnio je premijer Milanović i dodao da za takvo što nije imao sugovornika, „ne samo tamo, nego ni ovdje“.
 
Na upit da prokomentira izjavu slovenskog premijera da „Hrvatska ne može jednostrano izaći iz arbitražnog sporazuma“, predsjednik hrvatske Vlade Milanović kazao je da „može i hoće“.
 
Odgovarajući na novinarsko pitanje što će se dalje događati s Arbitražnim sudom, premijer Milanović kazao je da presedana nema i da se nikada u povijesti arbitražnog sudovanja nešto ovakvo nije dogodilo. „Prema tome, nema ni nekakvog kolektivnog ili stručnog znanja da bi se moglo reći što će i kako biti sutra, ali sigurno neće biti nekakvih velikih napetosti ili neprijateljstava u odnosima Slovenije i Hrvatske“, istaknuo je premijer Milanović i dodao da dvije zemlje dijele zajedničku sudbinu i kad su u pitanju migracije i kontrola granice. „Ono što je danas slovenski problem kao ulazne zemlje schengenske zone, sutra će postati i hrvatski problem. I za to se pripremamo“, dodao je i zaključio da Hrvatska i Slovenija imaju jako puno obostranih interesa da surađuju.

Foto: Hina
 
 

Pisane vijesti | Govori i izjave | Vanjski i europski poslovi | Zoran Milanović