Predsjednik Vlade Milanović: Hrvatska Vlada transparentno i na institucionalan način pomaže Hrvatima u BiH

Slika /Vijesti/2014/Prosinac/1prosinca/FAH-Hc012140.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, započeo je svoj dvodnevni radni posjet Bosni i Hercegovini tijekom kojeg će obići općine sa značajnom hrvatskom zajednicom i u kojima je Hrvatska financirala kulturne, zdravstvene i obrazovne projekte.

Tom prigodom, u svom je govoru predsjednik Vlade istaknuo da je u Sarajevu uvijek bila vidljiva i vitalna hrvatska zajednica. „Ali shvatio sam da ovaj dom nije ekskluzivno hrvatski. Kao i sva mjesta okupljanja, kao i sva mjesta koja su rasadnik kvalitete, tolerancije i otvorenosti, ovaj dom će biti otvoren svima onima koji žele stjecati znanje i graditi modernu i naprednu Bosnu i Hercegovinu“, kazao je. „Drago mi je da ovdje vidim i studente iz Republike Hrvatske. I oni su tu prepoznali mogućnost svog napretka, kvalitete i rada na sebi, da budu bolji“, nastavio je premijer.  Zahvalio mu je predsjednik Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva don Anto Jelić, naglasivši da je Zoran Milanović premijer koji je shvatio stratešku važnost opstanka Hrvata u Bosni i Hercegovini. Zahvalnost je iskazao i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, naglasivši da je za Hrvate u BiH važno osjetiti da nisu sami i pozvavši hrvatskog premijera da  u Europi „jače digne glas kako bi podsjetio da u Bosni i Hercegovini žive i Hrvati“.
 
Premijer Milanović podsjetio je da hrvatska Vlada pomaže i druge kulturno–znanstvene i zdravstvene institucije hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. „Radimo na institucionalan način, po relativno strogim i transparentnim pravilima, tako da uz najbolju vjeru i najbolju namjeru ne mogu kategorički obećati da će hrvatska Vlada financirati i drugi dio doma. Ne mogu vam to reći, jer o tome odlučuju komisije koje su za to nadležne“, kazao je premijer, koji smatra da je takav objekt prioritetan i od višeg značaja za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.
 
Naveo je da se financiraju i kulturni i vjerski spomenici Hrvata u BiH, a kada je riječ o znanstvenim i obrazovnim ustanovama, tu je u svakom slučaju visoko na listi prvenstva Sveučilište u Mostaru kojemu je u proračunu za 2015. godinu Vlada po prvi puta namijenila supstantivniji iznos. „Svaki je iznos supstantivan s obzirom da ranije nije bilo ništa, tako da će to pomoći sveučilištu koje se, u stvari, financira samo iz školarina studenata. To je važno za Hrvate, ali ne samo za njih već i za taj dio Bosne i Hercegovine“ , rekao je premijer. Dodao je da će Vlada Republike Hrvatske u pomoći Hrvatima u BiH biti „uporna i dosljedna, dokle god ja budem na to mogao osobno utjecati, ali samo do određene razine“ pojasnivši da su države institucije, a ne samo osobna volja gradonačelnika, premijera ili predsjednika Republike.


 

Pisane vijesti | Zoran Milanović