Predsjednik Vlade Milanović: Hrvatsku smo konsolidirali, danas imamo rast izvoza, industrijske proizvodnje i potrošnje

Slika /Vijesti/2015/lipanj/12 lipnja/brdovec m.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je danas na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Brdovec

U svom je govoru premijer Milanović rekao:  „Da bi se zemlja doista počela decentralizirati, morat će se jedinice lokalne samouprave udruživati. To ne znači da bi ih trebalo ukidati; od mene nikad niste čuli da u Hrvatskoj ima previše općina, jer tako ne mislim. Postoje općine kao što je vaša općina,  kakvih ima još u ovom dijelu Hrvatske i na Jadranu, a u ovom drugom dijelu Hrvatske ima ih koje teže žive i teže spajaju kraj s krajem. Postoje općine koje su skoro sposobne brinuti same o sebi. Brdovec je negdje na pragu toga, a državna pomoć će uvijek biti potrebna. I oni koji vam dolaze iz države hvaliti se koliko su vam dali, izbacite kroz vrata. To ćemo mijenjati jednog dana, doći će do udruživanja općina na svim važnim projektima.“

Premijer je nastavio: „ To je način da se država počne decentralizirati, tako da Zagreb ne upravlja s 90 posto javnih sredstava koja se prikupljaju kroz poreze i doprinose. Danas nije tako, danas od sto kuna svega deset kuna stoji na raspolaganju Brdovcu i ostalim općinama i gradovima i županijama. Država raspolaže, kad sve poplaća, sa još manje od 20 posto. To je tanak proračun i mi se moramo boriti da ga povećamo, a povećat ćemo ga rastom, zapošljavanjem i boljim zaradama. Od svog prvog dana to vidim kao svoj  jedini zadatak i volio bih da je to jedini zadatak mene i moje Vlade, a ne kopanje po '41 i ne znam kojoj drugoj godini. Nažalost, neki u tome uživaju, ali ja ne, probat ću se od toga što više distancirati i isključivo se baviti time da u Hrvatskoj podignemo ekonomiju i da se počne zarađivati. Bolji prihodi u proračunu ili kao što je župan rekao, najbolji prihodi do sada, nisu slučajnost  to je rezultat napretka koji se osjeća u  zapadnim dijelovima Hrvatske. Nije samo Zagrebačka županija takva, to je Istra i primorska županija i dijelovi nekih dalmatinskih županija, to je Varaždin, to je Međimurje, Zagorje, gdje raste broj zaposlenih, gdje raste industrijska proizvodnja i više od prosjeka Hrvatske. To je ta Hrvatska lokomotiva. Oni koji su u problemu i koji će se sporije izvlačiti iz krize, trebaju našu pomoć. Zbog toga postoji država, postoji naša bazična solidarnost“.

„Glavni motiv politike i ljudskog života je nada da će sutra biti bolje nego što je danas, da će sljedeća godina biti bolja“, kazao je premijer. Pojasnio je da se Hrvatska, nakon pada i stagnacije, posljednje tri godine konsolidira te da danas imamo rast izvoza, industrijske proizvodnje,  potrošnje.

„To je trend za koji čvrsto vjerujem da se neće zaustaviti, da idemo naprijed i da će Hrvatska biti, prije svega vlastitom energijom, uspješna. VJerujem da će se živjeti bolje i da će više ljudi imati poštenu plaću za pošten rad. To je moj zadatak, misija i u to vjerujem“, zaključio je premijer, čestitavši Dan Općine Brdovec.

(Slika: Hina)

Pisane vijesti