Predsjednik Vlade Milanović: Ima još dosta prostora za produbljivanje gospodarske suradnje između Hrvatske i Bugarske

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_milanovic_ima_jos_dosta_prostora_za_produbljivanje_gospodarske_suradnje_izmedu_hrvatske_i_bugarske.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović boravio je danas u radnom posjetu Republici Bugarskoj, gdje se sastao s predsjednikom Vlade Boykom Borissovom.

„Bugarska i Hrvatska nemaju otvorenih pitanja i nemaju problema“, rekao je predsjednik Vlade Zoran Milanović u izjavi nakon sastanka ističući da je Bugarska bila među prvim državama koja je ratificirala hrvatski Pristupni ugovor o ulasku u Europsku uniju. „Mi to znamo cijeniti i zahvali smo zbog toga“, dodao je. Rekao je i da ima prostora za produbljivanje suradnje, prvenstveno u robnoj razmjeni. „Radi se o dvije države koje imaju sve uvjete da budu partneri i prijatelji“. „Razgovarali smo dosta i o europskom financijskom okviru. I Hrvatska i Bugarska su države koje su Prijatelji kohezije. Imamo konkretno izražen interes u korištenju kohezijskih sredstava Europske unije“, kazao je premijer Milanović ističući potrebu za dugoročnom suradnjom na tim pitanjima pri čemu, s jedne strane, treba zagovarati fiskalnu odgovornost i strogoću gdje je potrebno, ali se istovremeno treba zalagati za očuvanje kohezijske politike, jer ona je u interesu i nas, ali i bogatijih država Europske unije.

Na pitanje novinara o Makedoniji, premijer Milanović ustvrdio je da je nažalost ta država u nezavidnoj situaciji, što već jako drugo traje i u pogledu članstva u NATO-u i u pregovorima s Europskom unijom. „Mi ćemo im davati punu podršku. Nismo susjedne države, tako da ipak imamo određenu prostornu distancu, i nemamo otvorenih pitanja. Ono što mogu reći je, kada govorimo o drugim državama koje su teritorijalno bliže Hrvatskoj, i njihovoj perspektivi članstva u Europskoj uniji, da ćemo i prema njima biti partneri jer je to naš interes“, rekao je. Podsjetio je da se Hrvatska na svom putu prema Europskoj uniji suočavala s određenim pritiscima, nosila se s njima i pristajala na kompromise. „U onoj mjeri u kojoj ja odlučujem i u kojoj se mene pita, državama koje su nam susjede, a to su Bosna i Hercegovina, Srbija te Crna Gora, takve vrste zahtjeva mi nećemo postavljati“, naglasio je predsjednik Vlade Zoran Milanović.



Pisane vijesti