Predsjednik Vlade Milanović: Knin nam je drag, ali vojni mimohod u Zagrebu podržali su svi glavni zapovjednici Oluje

Slika /Vijesti/2015/srpanj/13_srpnja/Sinj 2.jpg

Predsjednik Vlade Zoran Milanović razgovarao je s novinarima nakon posjeta Gradu Sinju i obilaska radova na Muzeju Sinjske Alke. 

U razgovoru s novinarima u Sinju, predsjednik Vlade Milanović upitan o izjavi srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića da će svaku vojsku koja bude gost na vojnome mimohodu u Zagrebu smatrati neprijateljskom, kazao je:

„Oluja je prije svega naš praznik. U Zagrebu se odvija vojni mimohod koji  nikoga ne provocira i  nije usmjeren ni protiv koga.  Važno je da se naša vojska  dobro organizira, a bit će i stranih gostiju, no to je u drugome planu.  Mi smo članica NATO-a, ali prije svega smo Hrvatska, dakle, to radimo prije svega radi sebe, to je naš Dan pobjede i obilježit ćemo ga i proslaviti na civiliziran način, ali ćemo ga proslaviti i nećemo držati zatvorena usta. A njima želim sve najbolje, i to zaista mislim, no svatko se mora potruditi za sebe.“

Izjave gradonačelnice Knina da Vlada s 15 milijuna kuna financira vojni mimohod u Zagrebu, a da za godišnjicu Oluje u Kninu ne daje apsolutno ništa, premijer je ovako komentirao:

„Kad me već pitate, reći ću vam. Neću ulaziti u polemiku s gradonačelnicom bilo kojeg grada, ali sjetite se kad je prije tri godine trebalo dati izvođačima dva ili tri milijuna kuna za spomenik pobjedi na kolodvoru u Kninu. Dakle, prethodna vlast i Grad Knin, ti isti ljudi, izgradili su spomenik u Kninu i nisu platili izvođače. Onda je Vlada iz proračunske pričuve platila nekoliko milijuna kuna, samo radi čistog obraza, ne našeg, nego ljudi u Kninu i bivše Vlade, da se izvođačima i projektantima plati. Mislim da je nakon toga svaki prigovor, najblaže rečeno, nekorektan, a Hrvatska vojska je hrvatska vojska, financira se iz proračuna i Zagreb je glavni grad Hrvatske. Drag nam je i Sinj i  Knin, naravno, ali Zagreb je glavni grad. I zato je smisao u tome da vojni mimohod bude u Zagrebu i to su podržali svi glavni zapovjednici Oluje.“ pojasnio je premijer. 

Pisane vijesti | Govori i izjave | Zoran Milanović