Predsjednik Vlade Milanović: Muzej Sinjske alke bit će završen do 300. Alke u kolovozu

  • Slika /Vijesti/2015/travanj/17 travanj/FAH-H4180091-web.jpg

Predsjednik Vlade Zoran Milanović najavio je u subotu u Sinju da će do obilježavanja jubilarne 300. Sinjske alke u kolovozu ove godine biti završen Muzej Sinjske alke, čiju gradnju Vlada sufinancira s 12 milijuna kuna.

Premijer Milanović, koji je predsjednik Organizacijskog odbora obilježavanja 300. Sinjske alke, u subotu je s potpredsjednikom Vlade i ministrom regionalnog razvoja i EU fondova Brankom Grčićem i ministrom obrane Antom Kotromanovićem posjetio Alkarske dvore gdje se gradi Muzej Sinjske alke.

„Muzej će biti gotov do alkarskih svečanosti, a danas smo došli vidjeti kako se troši novac poreskih obveznika. U proračunu ove godine planirano je 12 milijuna kuna za to i to je naš mali doprinos koji možemo dati“, izjavio je Milanović novinarima.

Dodao je kako taj novac nije nikakva matematika nego je to doprinos „od srca Vlade i svih nas narodu Cetinske krajine“.

„Ovo je je jedna važna povijesna stvar za nas“, rekao je Milanović glede izgradnje Muzeja Sinjske alke.

Napomenuo je da Muzej sinjske alke nije muzej kojeg će obilaziti ljudi iz svijeta, nego je to „ipak naša priča“.

Predsjednik Viteškog alkarskog rdruštva (VAD) Stipe Jukić izvijestio je da će cjelokupni radovi gradnje Muzeja Sinjske alke stajati oko 25 milijuna kuna, a polovicu tih troškova financira hrvatska Vlada, dok će preostali dio financirati Splitsko-dalmatinska županija, Grad Sinj i Viteško alkarsko društvo.

„Na javnom natječaju izabrali smo izvođače radova i planirano je da Muzej Sinjske alke bude otvoren 8. kolovoza ove godine. Taj će muzej biti atraktivan jer će posjetiteljima predočavati događanja s alkarskih trkališta“, rekao je Jukić.

Na novinarski upit jesu li točne informacije da bi na obilježavanje 300. obljetnice Sinjske alke, u kolovozu ove godine, mogla doći i njemačka kancelarka Angela Merkel, Jukić je odgovorio da će VAD zamoliti premijera Milanovića, predsjednicu države Kolindu Grabar-Kitarović i predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leku da svojim autoritetom pozovu važne goste na 300. Sinjsku alku, jer je 300. Alka značajan nacionalni događaj.

(Hina) xpgas ysp



Pisane vijesti | Govori i izjave | Društvo i zajednica | Zoran Milanović