Predsjednik Vlade Milanović na pariškom summitu: Za očuvanje planeta potrebni su nam pravno obvezujući sporazumi

Slika /Vijesti/2015/studeni/29 studenog/_O9B8759v2-960x640.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je danas u Parizu u radu  visokog segmenta  21. sjednice konferencije stranaka Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o promjeni klime (COP21).

U svom obraćanju ostalim predsjednicima država i vlada na ovom globalnom summitu o klimatskim promjenama, predsjednik Vlade Milanović najprije je zahvalio francuskim domaćinima na organiziranju velikog i povijesnog skupa, te izrazio sućut zbog žrtava terorističkih napada u Parizu i širom svijeta.

„Činjenica da smo se okupili u ovako velikom broju svjedoči o našoj solidarnosti i odlučnosti da zaustavimo ne samo klimatske promjene nego i bezumno i barbarsko nasilje“ kazao je predsjednik Vlade. „Cilj koji želimo postići ambiciozan je, jer su klimatske promjene  jedan od najvećih izazova ekonomiji, razvoju, globalnoj političkoj stabilnosti i sigurnosti te ljudskim pravima širom svijeta.

Iako smo zadovoljni što je to pitanje prepoznato, vjerujemo da bi nov, pravno obvezujući sporazum za smanjenje stakleničkih plinova, bio zadnji komadić slagalice održivoga razvoja i to bi nam svima trebao biti najvažniji prioritet“.  Obaveze i odgovornosti treba alocirati ne samo na temelju emisija stakleničkih plinova, nego i na temelju kapaciteta i GDP-a, nastavio je. Predsjednik Vlade je naglasio da zemlje koje emitiraju najviše stakleničkih plinova, a imaju ekonomsku snagu,  moraju preuzeti još ambicioznije ciljeve, te da moramo zajednički pomoći manje razvijenim zemljama i usredotočiti se na energetsku efikasnost te na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora koja će donijeti mnogo novih, zelenih radnih mjesta.

Pri tome nedostatak sredstava ne smije biti izgovor za status quo, kazao je predsjednik Vlade Zoran Milanović. „Svi modeli zasnovani na visokougljičnom razvoju, više nisu djelotvorni i predstavljaju opasnost za uništenje Zemlje za buduće naraštaje. Nalazimo se na jednom od presudnih raskrižja za budućnost planeta. Stoga u godini kad  UN slave svoj sedamdeseti rođendan, učinimo konačni napor -  uspostavljanje globalnog i univerzalnog klimatskog sporazuma.  Pozivam vas sve da prionemo ovome zadatku i svima nam u tome želim uspjeh“, zaključio je svoj govor predsjednik Vlade Zoran Milanović.

Fotografija: Climate Action

Pisane vijesti | Govori i izjave | Okoliš | Zoran Milanović