Predsjednik Vlade Milanović na sjednici: Vlada će učiniti sve obećano da normalizira stanje na poplavljenom području

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/premijer_milanovic_na_sjednici_vlada_ce_uciniti_sve_obecano_da_normalizira_stanje_na_poplavljenom_podrucju.jpg

Otvarajući 164. sjednicu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović izvijestio je o nadzoru situacije na poplavljenim područjima u Slavoniji. 
 

„Voda je zaustavljena i povlači se, uspostavljena je sigurnosna zona i građani sa službama čiste poplavljena sela, HEP vraća struju, vatrogasci saniraju teren, uklanjaju se uginule životinje i vrši se zaprašivanje protiv komaraca. Nakon toga slijedi isušivanje, čišćenje i priprema za sanaciju“, kazao je premijer Milanović. Dodao je kako je osiguran smještaj za sve koji čekaju povratak u svoje kuće. „Nitko nije gladan, ni žedan i nema novih žrtava nakon proboja u Rajevo selo, a niti novih bolesti te je zajamčena potpuna sigurnost imovine“, rekao je. Predsjednik Vlade naglasio je kako je od pucanja nasipa u Rajevom Selu napravljeno dosta, kao i da će se sve odrađivati onako kako je Vlada obećala. „Toga ćemo se čvrsto držati i do toga nam je jako stalo“, dodao je. Istaknuo je kako će osobno ovih dana obići to područje te se zahvalio svim službama, lokalnim vlastima i građanima koji pomažu u uspostavi normalizacije stanja na poplavljenom području.

Ministar financija Boris Lalovac predstavio je Prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2013. godinu te Prijedlog godišnjeg izvještaja o primjeni fiskalnih pravila za 2013. godinu. Tom prilikom podsjetio je da su proračunski prihodi za prošlu godinu iznosili 108,8 milijardi kuna i bili jednu milijardu kuna manji nego 2012. godine, dok su proračunski rashodi za prošlu godinu iznosili su 125,1 milijardu kuna i bili su veći za 5,2 milijarde kuna u odnosu na 2012. godinu. Kazao je kako je Vlada svojim mjerama u protekle dvije godine snažno utjecala na rashodovnu stranu proračuna, ali dodatni troškovi kao što su kamate, uplata u EU proračun i sanacija zdravstva, bez gospodarskog rasta koji se očekivao, osnovni su razlog što je deficit na razini 16,2 milijarde kuna. Ministar je izvijestio da, kad se sve zbroji, deficit u 2013. godini je za 6,2 milijarde kuna veći u odnosu na godinu ranije.

Hrvatskom saboru upućen je Prijedlog zakona o potvrđivanju Ugovora o drugom zajmu za razvojnu politiku gospodarskog oporavka između Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj. Ministar financija Boris Lalovac kazao je da je sklapanje tog ugovora sa Svjetskom bankom potvrda da se strukturne reforme provode i odgovor onima koji tvrde suprotno.

U saborsku proceduru upućen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o područjima posebne državne skrbi. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kazao je kako se predmetnim izmjenama rješava pitanje povratka kupoprodajne cijene bez kamata hrvatskim braniteljima i članovima obitelji smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji su vlastitim sredstvima ili kreditom otkupili obiteljsku kuću u državnom vlasništvu na područjima posebne državne skrbi, dok se rok za povrat kupoprodajne cijene produžuje do 1. lipnja 2017. godine. Potpredsjednik Vlade također je istaknuo kako je bilo više sudskih i ovršnih postupaka koji su pokrenuti temeljem članka 14. Zakona koji se sada mijenja te je cilj izmjena okončati preostale sudski sporovi između vlasnika objekata i privremenih korisnika kojima su ti objekti dodijeljeni privremeno u posjed i na korištenje, te poboljšanje položaja vlasnika u čije objekte su privremeni korisnici ulagali sredstva.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić predstavio je Konačni prijedloga zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama, kazavši kako su u odnosu na prvotni prijedlog uvaženi prijedlozi Odbora za zakonodavstvo, Odbora za pravosuđe i Odbora ljudska prava i prava nacionalnih manjina koji se tiču određenih dodatnih povećanja prava osoba s duševnim smetnjama. Tako se, između ostalog, izjave osobe s duševnim smetnjama sadržane u medicinskoj dokumentaciji koje se odnose na počinjenje nekog kaznenog djela ne mogu koristiti kao dokaz u sudskom postupku, a uvodi se i pravilo da se mogu otpustiti s prisilnog smještaja i prije postavljenog roka ako to predloži psihijatrijska bolnica.

Vlada je raspravljala i o Prijedlogu odluke o pokretanju postupka kupnje poslovnog udjela u društvu Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama d.o.o., Zagreb kojom se imenuju dva predstavnika Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, te po jedan predstavnik Centra za restrukturiranje i prodaju, Ministarstva financija i Ministarstva uprave koji trebaju krenuti u pregovore za otkup 49 posto udjela u APIS IT-u koji su ovom trenutku u vlasništvu Grada Zagreba, izvijestila je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić te pojasnila: „Potrebno nam je da imamo 100-postotni udjel zbog toga što je APIS IT dio prve reformske mjere, a to je mjera kojom želimo svu informatiku preseliti na jedno mjesto i formirati jedan informatički centar za potporu svih projekata po uzoru na CARNet koji daje potporu Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.“

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić predstavila Prijedlog zaključka u vezi s potpisivanjem Granskog kolektivnog ugovora za zaposlenike u ustanovama kulture koje se financiraju iz državnog proračuna. „Ovim prijedlogom predlažemo potpisivanje granskog kolektivnog ugovora za zaposlenike u ustanovama kulture koje se financiraju iz državnog proračuna“, rekla je ministrica i naglasila da su sve izmjene u novom granskom kolektivnom ugovoru usklađene s drugim ministarstvima koji imaju sličnu situaciju te da su „u tom su smislu napravljene one uštede koje su planirane s rebalansom početkom ove godine“.
 

Pisane vijesti | Zoran Milanović