Predsjednik Vlade Milanović na trilateralnom sastanku: Hrvatska podržava Europsku energetsku uniju

  • Slika /Vijesti/2015/ožujak/28 ožujka/_AND49862.jpg

„Nama je najvažnija izgradnja LNG terminala na Krku, to sam istaknuo i na današnjem sastanku. Projekt na Krku je u tijeku, aplicirali smo na Junckerov plan, to su projekti od zajedničkog interesa Europske unije. Hrvatska nije presudna na toj karti Europe, ali je važna.“, kazao je predsjednik Vlade.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je danas, zajedno s predsjednikom Vlade Republike Slovenije Mirom Cerarom i saveznim kancelarom Republike Austrije Wernerom Faymannom na trilateralnom susretu u Schladmingu, u Austriji. Susretu je također nazočio Maroš Šefčovič, potpredsjednik Europske Komisije.

Na konferenciji za medije održanoj nakon sastanka, predsjednik Vlade istaknuo je hrvatsku proeuropsku poziciju koja podržava Europsku energetsku uniju. Naglasio je da Hrvatska, s proizvodnjom vlastitoga plina kojim zadovoljava dio svojih potreba nije u potpunosti ovisna, ali želi surađivati.  „Nama je najvažnija izgradnja LNG terminala na Krku, to sam istaknuo i na današnjem sastanku. Projekt na Krku je u tijeku, aplicirali smo na Junckerov plan, to su projekti od zajedničkog interesa Europske unije. Hrvatska nije presudna na toj karti Europe, ali je važna.“, kazao je predsjednik Vlade.

Sa sastanka je izdana zajednička deklaracija sljedećeg sadržaja:
 
DEKLARACIJA SA TRILATERALNOG SUSRETA HRVATSKA, SLOVENIJA, AUSTRIJA
Schladming, 28. ožujka, 2015
 
  1. Predsjednici Vlada Republike Hrvatske, Republike Slovenije i Republike Austrije – predsjednik Vlade Zoran Milanović, predsjednik Vlade Miro Cerar i savezni kancelar Werner Faymann, susreli su se u Schladmingu 28. ožujka 2015. Susretu je također nazočio Maroš Šefčovič, potpredsjednik Europske Komisije.
  2. Predsjednici Vlada nastavili su razmjenu mišljenja u pitanjima od zajedničkog interesa i važnijih događanja na europskoj razini te o mogućim zajedničkim pristupima nekim temama u kontekstu programa Europskoga Vijeća. Složili su se da se susreti nastave jednom godišnje.
  3. Potpredsjednik Europske Komisije  naglasio je važnost nastojanja prema Europskoj energetskoj uniji i predstavio prioritete Europske Komisije. U svjetlu Zaključaka Europskog vijeća od 20. ožujka, predsjednici Vlada podržali su težnje za dostupnom, sigurnom i održivom energijom. Istaknuta je važnost uloge obnovljive energije i energetske efikasnosti za snižavanje uvozne ovisnosti pa tako i  povećanja sigurnosti opskrbe energijom.
  4. Šefovi Vlada izložili su prilike za regionalnu suradnju u područjima energetske sigurnosti, plina i električne energije. Imajući na umu da sigurnost opskrbe energijom i uredno funkcioniranje unutarnjeg energetskog tržišta moraju graditi na operativnoj energetskoj infrastrukturi, predsjednici Vlada stavili su naglasak na pravodobnu implementaciju energetskih projekata od zajedničkog interesa. U tom pogledu, predsjednici Vlada pozdravili su blagovremenu uspostavu Radne skupine na visokoj razini za plinsku povezanost Srednje i  Jugoistočne Europe.
  5. Predsjednici Vlada podcrtali su potrebu za poboljšanjem gospodarske situacije i zapošljavanja u Europskoj uniji. Unatoč poboljšanom makroekonomskom razvoju, stope nezaposlenosti i dalje su vrlo visoke u cijeloj Europi. Zato se svi mogući dostupni instrumenti moraju upotrijebiti za generiranje novih poslova, osobito za mlade.
  6.  S obzirom na to, šefovi Vlada pozdravljaju novi opći pristup Vijeća Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSI). To je važan korak prema nesmetanoj i efikasnoj provedbi Investicijskog plana za Europu radi smanjivanja ulagačkih praznina u državama članicama, stvaranja radnih mjesta i jačanja pametnog, održivog i uključivog rasta u Europi.
  7. Predsjednici Vlada podržavaju europsku perspektivu Zapadnog Balkana u svojoj raspravi, pridaju veliku važnost vjerodostojnosti procesa proširenja, gradeći na strogoj ali pravičnoj uvjetovanosti, postavljenim kriterijima i načelu vlastitih zasluga.
  8. Šefovi Vlada razmijenili su stavove o političkoj i humanitarnoj situaciji u istočnoj Ukrajini. Ponovno su istaknuli svoju podršku održivom političkom rješenju ukrajinske krize i pozvali su sve strane da brzo i u potpunosti provedu dogovor iz Minska i ispoštuju preuzete obveze. Predsjednici Vlada također su ponovili svoju opredijeljenost za teritorijalnu cjelovitost, suverenost i neovisnost Ukrajine.

 

Pisane vijesti | Zoran Milanović