Predsjednik Vlade Milanović: Ne bismo ušli u NATO da su se neki od nas prema manjinama ponašali ovako kao danas

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/premijer_milanovic_ne_bismo_usli_u_nato_da_su_se_neki_od_nas_prema_manjinama_ponasali_ovako_kao_danas.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, sudjelovao je danas, uz predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leku i predsjednika Republike Ivu Josipovića, na konferenciji u Hrvatskome saboru u povodu 5. obljetnice ulaska Republike Hrvatske u NATO.
 

Da bi ušla u NATO, Hrvatska je morala pokazati da poštuje temeljne standarde i vrijednosti poput zaštite ljudskih prava, vladavine prava i pravne države, kao i da je njezino ponašanje predvidljivo. Premijer Milanović istaknuo je da su članice NATO-a mahom uzorne demokracije te da kao takve ne ratuju među sobom i surađuju. Dodao je da su kriteriji vrlo visoki i to ne samo vojni, nego i politički, poput prava manjina.

"I kada počnete ta pravila mijenjati, ukidati prava, izmišljati nove stvari, radite nered i nepravdu. Manje je zlo mijenjati porezne stope svake godine, koliko god bilo zlo, nego mijenjati temeljna ljudska prava i poredak koji ste postavili jednom. Da smo se ponašali ili barem neki od nas, na način na koji se ponašamo danas kada su u pitanju prava manjina, ne bi nas primili u NATO", naglasio je Milanović.

"Danas je NATO organizacija za koju se još jučer postavljalo pitanje je li još potrebna. Ali danas se vidi da postoji njen 'raison d'etre'", rekao je u govoru premijer Zoran Milanović, govoreći o ruskom ponašanju u Ukrajini. "Rusija nam nije neprijatelj niti je želimo gledati na taj način", rekao je, ali je prekršila pravila "što smatramo neprihvatljivim". Međutim, naglasio je Milanović, "to ne zatvara prostor suradnji i dijalogu".

Hrvatska je sretna što može biti "dio biranog društva, najboljeg društva". "Mi smatramo da tamo pripadamo jer je to nešto u što vjerujemo i što je vrijedno", dodao je predsjednik Vlade.

U radu konferencije sudjeluju i prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, ministar obrane Ante Kotromanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, general Drago Lovrić te pomoćnica glavnog tajnika NATO-a Kolinda Grabar Kitarović.
 

Pisane vijesti