Predsjednik Vlade Milanović: Onemogućili smo zlouporabe sigurnosnih službi

Slika /Vijesti/2014/Svibanj/30 svibnja/Milanović Sabor.jpg

Predsjednik Vlade Zoran Milanović na svečanom prijemu u povodu Dana Hrvatskoga sabora

Premijer je prisutnim novinarima komentirao optužbe bivšeg ministra Slavka Linića da je zlouporabio sigurnosni aparat radi obračuna s njime: "S obzirom da se radi o jako ozbiljnim insinuacijama koje godinama nismo čuli, i to za zlouporabu da bi se pratilo i ugrožavalo čak pripadnike vlastite Vlade, ja moram ovdje, radi građana, radi klime u društvu, reći da je tako nešto skoro teoretski nemoguće, s obzirom da je sustav postavljen tako da se ne može ništa te vrste raditi bez odobrenja Vrhovnog suda, a Vrhovni sud je prilično samostalan. Ukoliko se to radi bez njega, radilo bi se o takvoj zavjeri kakvu uopće ne mogu zamisliti. To jedan čovjek ne može, to ne možemo čak ni predsjednik Republike i ja zajedno, da to poželimo. To javnost mora znati, a ovo drugo neka ide svojim putem", rekao je Milanović. Hrvatski sabor ima nadležnosti nad radom obavještajnih službi, pojasnio je premijer koji očekuje da će, ukoliko u Sabor stigne zahtjev da se ispitaju Linićevi navodi, Sabor postupiti automatski.  

Podsjetio je da su prilično nezapaženo prošli jučerašnji zaključci saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost o utvrđenim nepravilnostima pri zapošljavanju u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji, u vrijeme kad joj je ravnatelj bio sadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.  

Upozorio je da se upravo tu radilo o nedopustivim i ozbiljnim zlouporabama zakona, kakve je onemogućila ova Vlada, uspostavivši sustav koji štiti i nacionalnu sigurnost i visoke kriterije stručnosti i etike u sigurnosnim agencijama. SOA se, zaključio je, u vrijeme kad je njome ravnao Karamarko, kriminalno koristila kao zavod za zapošljavanje za jednu stranku.

Stranica | Zoran Milanović