Predsjednik Vlade Milanović: Poštujemo žrtvu hrvatskih branitelja, oni su najzaslužniji što imamo svoju državu

Slika /Vijesti/2014/Kolovoz/05 kolovoza/knin_2014_0009.JPG

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović nazočio je danas u Kninu, uz predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leku i predsjednika Republike Ivu Josipovića svečanoj proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 19. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 19. obljetnica vojno-redarstvene operacije „Oluja“ svečano su danas, 5. kolovoza 2014. obilježeni u Kninu, gradu na čijoj se tvrđavi prije 19 godina ponosno zavijorio hrvatski barjak simbolično označivši pobjedonosno napredovanje hrvatske vojske u dotad najobimnijoj vojnoj operaciji poduzetoj za oslobađanje domovine.

Svečanom obilježavanju prisustvovali su najviši državni i vojni dužnosnici, među kojima i predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić, ministri u Vladi i saborski zastupnici, te brojni drugi.

Hrvatski branitelji pristigli iz svih krajeva Hrvatske od ranih jutarnjih sati uključili su se u program koji je počeo budnicom gradskim ulicama i defileom sudionika biciklističkog maratona Vukovar-Knin, starodobnih vojnih vozila iz Domovinskog rata povijesne postrojbe "Karlovački počasni vod ZNG-91" te motorista veterana.

Na kninskoj tvrđavi potom je svečano podignuta državna zastava, a tu je čast imao poručnik Joso Bajan, hrvatski vojni invalid Domovinskog rata,  čime je simbolično obilježen ulazak pripadnika OSRH u Knin tijekom VRO "Oluja", te su s dužnim poštovanjem  pročitana imena svih 199 poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u operaciji "Oluja".

Svečanost podizanja hrvatske zastave, koja se ponosno zavijorila na kninskoj tvrđavi, uveličao je i prelet pet borbenih aviona MiG-21.
 
Središnja svečanost nastavljena je na Trgu Ante Starčevića, gdje je ispred spomenika Hrvatske pobjede“ Oluja 95“ položen zajednički vijenac u ime predsjednika RH, Hrvatskog sabora i Vlade RH, MORH-a, MUP-a i Ministarstva branitelja, OSRH udruga iz Domovinskog rata i Šibensko-kninske županije.

Sa središnjeg trga potom je poletjelo 19 golubica u znak sjećanja na poginule i nestale hrvatske branitelje u VRO "Oluja".
 
Na prepunom gradskom trgu nazočnima se potom obratio predsjednik HVIDRA-e Šibensko kninske županije, brigadir u mirovini Ivan Vukić koji je tom prigodom zahvalio svim braniteljima koji su svoje živote ugradili u hrvatsku slobodu, te izrazio poštovanje prema prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu kao i svim ratnim zapovjednicima i postrojbama koje su sudjelovale u obrani i oslobađanju Hrvatske. Istaknuo je kako je VRO "Oluja" briljantna hrvatska pobjeda koja nas obavezuje da čuvamo slobodu stečenu u Domovinskom ratu i na tim temeljima gradimo našu budućnost, te je dodao kako su hrvatski branitelji spremni preuzeti dio svoje odgovornosti u izgradnji hrvatskog društva.
 
Čestitke u prigodi obljetnice uputio je i predsjednik Vlade RH Zoran Milanović:

„Pozdravljam sve, a pozivam one koji već drugu godinu zaredom deru svoje grlo da dođu zviždati na Markov trg jer se tamo zviždi, a ovdje je mjesto na kojem se poštuje", započeo je svoj govor Zoran Milanović, osvrnuvši se na zvižduke koji su se začuli iz jednog dijela okupljenih građana. „Neka zviždi svatko tko želi, no koliko god se trudili ne mogu umanjiti značaj Oluje i velike žrtve branitelja. Moja vlada je narodna vlada. Izabrao ju je hrvatski narod i moj je posao da je vodim pravim putem“ nastavio je. „Svaka vlast u Hrvatskoj je bila narodna vlast pa tako i ona Franje Tuđmana kojem ovom prilikom odajem poštovanje“ rekao je predsjednik Vlade Milanović.

„Tisuću godina smo čekali da imamo svoju državu i tisuću godina smo služili drugima. Oni kojima smo služili danas nam nisu neprijatelji, nego smo zajedno u Europskoj uniji. Zajedno gradimo bolju budućnost, ali želimo i bolju sadašnjost, rekao je premijer, zahvalivši se svim hrvatskim braniteljima.

„Pozdravljam sve branitelje muškarce i žene koji su najzaslužniji što smo danas ovdje i što imamo svoju državu“, kazao je Zoran Milanović.

Čestitke  braniteljima uputio je i predsjednik Hrvatskog Sabora Josip Leko, naglasivši kako je Hrvatska do pobjede i slobode došla zahvaljujući jedinstvu svih hrvatskih građana. Istaknuo je kako unatoč  podjelama u društvu, svim naporima budućim naraštajima moramo osigurati bolju budućnost, sačuvati dostignute demokratske standarde i biti dostojanstveni.

Nazočnima se na kraju obratio Predsjednik RH Ivo Josipović istaknuvši kako je Hrvatska pobijedila u ratu, ali kako mora pobijediti i u miru, prvenstveno gospodarsku krizu i sve nedemokratske tendencije te se usmjeriti na gospodarski napredak, rekavši na kraju "učinit ćemo sve da Hrvatska bude uspješna i prosperitetna država.!
 
U zajedničkom mimohodu potom su se pripadnici Oružanih snaga RH, policije, braniteljskih i stradalničkih udruga uputili do crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta gdje je služena misa za domovinu.

Svečano obilježavanje obljetnice tijekom dana upotpunjeno je prigodnim programom Orkestra OSRH, humanitarnom nogometnom utakmicom veterana 4. i 7. gardijske brigade, pripremom tradicionalnih jela, nastupom kulturno umjetničkih društava, prezentacijom rada udruga i zadruga hrvatskih branitelja i aukcijom slika, a održan je i koncert na središnjem gradskom trgu.

Nakon svečanosti, premijer je, odgovarajući na novinarske upite o zvižducima negodovanja jednog dijela publike rekao:  „Mi smo otvorili Markov trg kojeg je bivša Vlada zatvorila lokotom,  i svatko tamo može iskazivati svoje nezadovoljstvo. Svaka vlada Hrvatske je narodna, demokratski izabrana, pa i ona prethodna, kriminalna. Pa ako netko želi zviždati i ovdje, mi mu to nećemo zabraniti. Upitan misli li da je zvižduke organizirala oporba, kazao je da je to logično, no kako se izbori bliže, smatra i da je dobro da građani vide kakvim se tko sredstvima služi, jer tako mogu dobro odlučiti i izabrati svoje društvo. 

Pisane vijesti | Zoran Milanović