Predsjednik Vlade Milanović: Pronašli smo način za zapošljavanje mladih, do ljeta će biti riješeno svih 5.000 zahtjeva

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_milanovic_pronasli_smo_nacin_za_zaposljavanje_mladih_do_ljeta_ce_biti_rijeseno_svih_5_000_zahtjeva_koji_su_u_proceduri.jpg

Otvarajući 149. sjednicu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović osvrnuo se na mjere aktivnog zapošljavanja za mlade.

„Nakon tjedan dana nepotrebne buke i krivog informiranja javnosti oko Garancija za mlade i oko programa zapošljavanja za 1600 kuna, mogu reći da smo u skladu s politikom Vlade pronašli način i likvidna europska sredstva kroz Nacionalni fond da se praktički uopće ne prekida zapošljavanje, odnosno angažiranje 5.000 novih zahtjeva za ovu vrstu zapošljavanja. Naglasio je da je intencija Vlade da se što je moguće manje sredstava troši iz nacionalnog proračuna, a što je moguće više iz raspoloživih europskih sredstava. „Dakle, nećemo čekati niti Garancije za mlade, nego krećemo odmah i do ljeta će biti riješeno svih 5.000 zahtjeva koji su u proceduri“, istaknuo je, pozvavši da se ne nasjeda na galamu. „Radimo ozbiljno i po proceduri, radimo sve da uzmemo svaki mogući euro tamo gdje postoji u europskim fondovima, a da na taj način rasteretimo hrvatski državni proračun koji je prenapregnut jer živimo iznad mogućnosti kada je proračun u pitanju“, zaključio je predsjednik Vlade.

Ministar uprave Arsen Bauk predstavio je Prijedlog zakona o državnoj informacijskoj infrastrukturi, kojem je namjera urediti područje elektroničke uprave i omogućiti svima, koji imaju propisano pravo, dostupnost podataka koje prikupljaju institucije u javnom sektoru. „Građani i poslovni subjekti ne moraju znati podjele odgovornosti unutar državnih tijela i javnih službi i gubiti vrijeme istražujući gdje se rješavaju pojedini zahtjevi, već je država ta koja im mora osigurati najjednostavniji način pristupa uslugama“, kazao je ministar, dodavši da se to se postiže jedinstvenim upravnim mjestom, bilo u realnom bilo u virtualnom svijetu. Za realizaciju obje vrste jedinstvenog upravnog mjesta nužno je osigurati pristup do svih podataka u državi na mjestu kontakta sa strankama i na mjestu rješavanja zahtjeva. Ministar je pojasnio da u ovom trenutku ne postoji pravno regulirano područje koje bi reguliralo pristup izgradnji cjelovite informacijske infrastrukture države. Stoga se Prijedlogom zakona utvrđuje sustav središnjeg državnog portala kao jedinstveno upravno mjesto u virtualnom svijetu, određuje se Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav kao obvezujući za sve institucije. Propisuje se komunikacija institucija javnog sektora s građanima putem korisničkog pretinca države. Sve navedeno stvara pravne pretpostavke za ostvarenje projekta „e-građani“ te u konačnici za izgradnju elemenata informacijskog društva u Republici Hrvatskoj i uključivanje Republike Hrvatske u izgradnju europskog i globalnog informacijskog društva. Određuju se javni i temeljni registri te autentični podaci, utvrđuje se obveza institucija javnog sektora korištenja podataka iz temeljnih registara, bez prava traženja istih podataka od građana ili poslovnih subjekata. Sve navedeno osigurat će primjenu principa „samo jednom“ i to digitalno, kao jednog dijela administrativnog rasterećenja građana i poslovnih subjekata, te time preduvjete za djelovanje „države bez papira“. Primjena odredbi ovog Zakona ubrzat će ostvarivanje ciljeva vezanih uz razvoj nove javne uprave zadanih Programom Vlade Republike Hrvatske za razdoblje 2011. - 2015. Na kraju, ministar Bauk izrazio je uvjerenje da će rasprava o ovom zakonu, kao i njegovi učinci, pridonijeti da javna uprava bude više na usluzi građanima koji su do sada imali problema s „labirintima birokratskih procedura“.

Hrvatskom saboru upućen je Prijedlog zakona o regulaciji tržišta željezničkih usluga. Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić pojasnio je da su ovim Zakonom stvorene su pretpostavke efikasnijeg i racionalnijeg poslovanja regulatornog tijela pripajanjem dosadašnjeg regulatornog tijela, Agencije za regulaciju tržišta željezničkih usluga, Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti kao njegovom integralnom organizacijskom dijelu, usporedno s donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim komunikacijama čime će se osigurati nastavak poslovanja regulatornog tijela u području željezničkih usluga u izmijenjenom i ekonomski prihvatljivijem organizacijskom obliku.

Dana je suglasnost za suorganizaciju Brown foruma 2014: „Budućnost energetike u jugoistočnoj Europi“, koji će se održati u Zagrebu, 16. i 17. travnja 2014. godine. Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izvijestila je da se Brown forum radi u suradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama te da se njegovim održavanjem želi pomoći u stvaranju okvira za novi investicijski val. „Koncentriran je, u prvom redu, na teme iz gospodarstva i njime se želi ostvariti što brža realizacija investicijskih projekata te poticati uspješnu poslovnu klimu i gospodarsku konkurentnost“, kazala je. Osvanuvši se na naziv ovogodišnjeg Foruma, pojasnila je da je energetska politika s novim geopolitičkim čimbenicima došla u prvi plan, istaknuvši da je Hrvatska jedna važna točka na energetskoj karti Europe. „Ideja je, između ostalog, promovirati naše projekte - LNG terminal, istraživanje vlastitih potencijala u Jadranu, kao i pravac Jadransko-jonskog plinovoda za koji smo posebno zainteresirani“, zaključila je ministrica Pusić.

Obrazlažući Odluku o ustupanju na korištenje službenih automobila, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić pojasnio je da se motorna vozila marke Audi A6, 3,0 TDI quattro S tronic, radi racionalnijeg korištenja nabavljenih vozila, iz 11 ministarstava sele u Ministarstvo unutarnjih poslova, gdje će biti korišteni za policijske poslove. Ministar je naglasio da korisnici koji su dobili ove automobile nisu iste naručivali te da će u zamjenu za njih dobiti policijske automobile srednje klase, koji su nabavljeni prošle godine. Središnje tijelo državne uprave koje ustupa vozilo Ministarstvu unutarnjih poslova plaćat će mjesečne leasing rate, sukladno sklopljenom ugovoru o operativnom leasingu. Ministarstvo unutarnjih poslova, za vozila koja ustupaju središnja tijela državne uprave, plaćat će troškove održavanja koji nisu ugovoreni ugovorom o operativnom leasingu i troškove goriva.

Donesena je i Odluka o jednokratnoj robnoj pomoći Caritasu Zagrebačke nadbiskupije, Caritasu Župe sv. Antuna Padovanskog. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je da se radi o isporuci određenih količina prehrambenih proizvoda iz raspoloživih strateških robnih zaliha za potrebe najsiromašnijih građana i osoba koje koriste organizirani način prehrane putem pučkih kuhinja, u financijskoj protuvrijednosti od 2.730.000,00 kuna. Predloženom odlukom zadužilo bi se Ministarstvo gospodarstva - Ravnateljstvo za robne zalihe, za nabavu 20.000 litara ulja i 40.000 kg brašna, u financijskoj protuvrijednosti od 370.000,00 kuna, tako da bi ukupna financijska protuvrijednost robne pomoći iznosila 3.100.000,00 kuna.
 

Pisane vijesti