Predsjednik Vlade Milanović: Rusiji treba poslati jasnu poruku da je ono što je učinila gore od neprihvatljivog

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je u Bruxellesu na sastanku Europskog vijeća.
 

Po završetku sastanka u izjavi za novinare, premijer Milanović rekao je da su pregovori na Vijeću oko zaključaka sastanka trajali satima. „Rusiji treba poslati jasnu poruku da je ono što je učinila gore od neprihvatljivog, to je agresija i okupacija jednog dijela države. Odnosi Rusije i Europe, a naročito jednog dijela država Europe, su kompleksni i isprepleteni i obostrani su. Kao što su neke države ovisne o ruskom plinu, tako je i Rusija ovisna o prihodima“.

Premijer je pojasnio i da je Europska komisija dobila zadatak da napravi procjenu učinaka mogućih ekonomskih sankcija protiv Rusije te rekao da će Hrvatska napraviti svoju. „Ne vjerujem da će doći do toga“.

Upitan je li razgovarao s kolegama na Europskom vijeću o proceduri prekomjernog deficita, predsjednik Vlade Zoran Milanović je istaknuo da su mnoge države prošle kroz tu proceduru i da su sve bile „tu negdje“ oko preporuka Europske komisije. „To je proces koji traje. Tu je Europska komisija, koja mora biti stroga, inače gubi svaki autoritet. Mora biti i razložna. A s druge strane su države, koje moraju provoditi prilagodbe, promjene i voditi računa o ekonomskim i socijalnim posljedicama takvih odluka, jer jedno je kad preporuku donesete u kabinetu, a drugo kad ju morate provoditi u stvarnom životu“.
 

Pisane vijesti