Predsjednik Vlade Milanović s novozelandskim premijerom Keyem o jačanju gospodarske suradnje

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_milanovic_s_novozelandskim_premijerom_keyem_o_jacanju_gospodarske_suradnje.jpg

Predsjednik Vlade Zoran Milanović susreo se s premijerom Novog Zelanda Johnom Keyem o čemu je izviješteno zajedničkim priopćenjem u kojem stoji:
 

Na poziv premijera Novog Zelanda Johna Keya, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je Novi Zeland kao gost Vlade Novog Zelanda. Ovo je prvi službeni posjet Novom Zelandu od posjeta predsjednika Franje Tuđmana 1995. godine.

Premijeri su pozdravili sve bolje veze između Novog Zelanda i Hrvatske i potvrdili pozitivno stanje bilateralnih odnosa. Također, naglasili su želju obiju strana da dalje prodube bilateralne odnose s mnogima područjima zajedničkog interesa i Novog Zelanda i Hrvatske.

Premijer Key upoznao je premijera Milanovića s važnošću koju Novi Zeland pridaje Hrvatskoj kao partneru, kako u Europskoj uniji, tako i u području Jugoistočne Europe.

Premijer Milanović osobno je pozvao Novi Zeland da sudjeluje u svojstvu posebnoga gosta na Croatia Forumu koji će se održati u Dubrovniku, u srpnju 2014., napominjući kako bi to moglo pružiti sjajnu priliku Novom Zelandu da ojača svoju prisutnost u regiji.

Pozdravljajući pristupanje Hrvatske Europskoj uniji u 2013., oba su državnika potvrdila da je to otvorilo nove mogućnosti suradnje između Novog Zelanda i Hrvatske. Premijer Milanović izrazio je podršku Hrvatske pregovorima između Novog Zelanda i Europske unije, koji su trenutačno u tijeku, o Sporazumu o partnerstvu u odnosima i suradnji. Sporazum bi trebao poduprijeti političke odnose, kao i budući Sporazum o slobodnoj trgovini između Novog Zelanda i Europske unije, važne i za Novi Zeland i za Europsku uniju u cijelini.

Prisutnost velike i aktivne hrvatske dijaspore u Novom Zelandu, prepoznata je kao značajna poveznica koja je dodala dodatnu dimenziju bilateralnim odnosima. Premijer Key potvrdio je snažan doprinos hrvatske zajednice Novom Zelandu, osobito u uvođenju novozelandskog vinarstva visoke klase. Susreti s hrvatskim zajednicama u Aucklandu i Wellingtonu bili su okosnicom posjeta premijera Milanovića.

Sugovornici su se složili da je potrebno daljnje jačanje trgovinske i gospodarske suradnje, ističući da je u Hrvatskoj prisutan sve veći broj novozelandskih kompanija te da su snažne međuljudske veze pružile čvrstu platformu za produbljivanje komercijalnih veza. Područja u kojima postoji potencijal za jačanje suradnje uključuju poljoprivredu, energetiku, ribarstvo, prehrambenu industriju, hortikulturu, vinogradarstvo i turizam. Dogovoreno je da se suradnja jača olakšavanjem veza, posebno onih između malih i srednjih poduzeća, proširivanjem postojećih kontakata te poticanjem posjeta, sastanaka i drugih interakcija između poslovnih mreža dviju zemalja.

Premijer Zoran Milanović nazočio je i potpisivanju Dogovora o Programu radnog odmora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Novog Zelanda. S ciljem produbljivanja prijateljstva i razumijevanja između dviju zemalja, Dogovor će omogućiti mladim ljudima iz Novog Zelanda i Hrvatske da rade do godine dana u Hrvatskoj, odnosno Novom Zelandu. Ovaj Dogovor je nastavak na odluku Novog Zelanda iz 2013. kojom se hrvatskim turistima omogućava pristup bez viza. Državljani Novog Zelanda putuju u Hrvatsku bez viza od 1997.

Premijeri su potvrdili svoju opredijeljenost za zaključivanje bilateralnog sporazuma o socijalnoj sigurnosti, o kojem se pregovara već neko vrijeme. Smatraju da finaliziranju teksta ugovora treba dati prioritet te je dogovorena bliska suradnja nadležnih službi, kako bi se riješila preostala otvorena pitanja s ciljem što skorijeg dovršetka sporazuma.

Osvrnuli su se i na blisku suradnju dviju zemalja unutar Ujedinjenih naroda, koja je potkrijepljena zajedničkom predanošću snažnom multilateralnom sustavu kao sredstvu jačanja međunarodne sigurnosti i prosperiteta, promicanju mira, demokracije, ljudskih prava i vladavine zakona. Razmijenili su mišljenja i o multilateralnim kandidaturama. Dotakli su se i brojnih pitanja od globalnog značenja, posebno situacije u Ukrajini, kao i u Siriji, Bliskom Istoku i Iranu. Dogovorili su se da će nastaviti s razmjenom mišljenja o razvoju događaja u Jugoistočnoj Europi i azijsko-pacifičkoj regiji.
 

Pisane vijesti