Predsjednik Vlade Milanović: Svaka naša mjera bila je planska, a ne slučajna, svi su računi čisti, a novac osiguran

Slika /Vijesti/2015/listopad/5 listopada/vojarna_press.jpg

Predsjednik Vlade Zoran Milanović, danas je, nakon obilaska novoizgrađenih i moderniziranih objekata u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji, razgovarao s novinarima. 

Upitan o datumu izbora, čije je raspisivanje predviđeno danas, predsjednik Vlade rekao je kako je njegova koalicija spremna. „Što god je u skladu sa zakonom, meni je dobro“. Dodao je kako smatra da se HDZ-u žuri na izbore i da mu odgovara raniji datum jer gube prednost koju su imali. „Nama je svejedno. Bitno je da je u okviru zakona. Rekao sam predsjednici - kad ona odredi datum u okviru zakona, to je to, idemo na izbore“.

Premijer Milanović kazao je kako će pokazivati ljudima što je njegova Vlada napravila, ali neće otvarati gradilišta nepostojećih mostova. „Ovo je sve potpuno završeno ili će biti završeno, jer su osigurani novci za to. Ovo su sve čisti računi“.
 
Prve tri godine smo se morali istovremeno boriti s ogromnim očekivanjima ljudi, i uvjeravati ih da ipak radimo, da radimo planski i ciljano. Svaka mjera je bila planska, i ovo je bilo planirano prije par godina. I privatizacija, pametna privatizacija turističkog sektora koji se raspadao i trunuo u rukama države je ideja koja se počela ostvarivati još prije pet godina. Dakle, ovo nije ništa slučajno. Bilo je grešaka, ali mislim da je puno više dobro.“rekao je premijer.
 
Predsjednika Vlade Milanovića novinari su pitali i o štrajku koji su organizirali sindikati obrazovanja i današnjoj ostavci jednog od organizatora štrajka Željka Stipića: „Meni je žao što je podnio ostavku, do toga nije trebalo doći, do svega ovoga nije trebalo doći,  ponavljam i onima koji i sada razmišljaju o nekom štrajku“,  upozorio je premijer: „Mi ne možemo preuzimati nikakve financijske obveze, to je protuzakonito i nemoralno. Jedino što mogu obećati, i to sam govorio od prvog dana, da ćemo nakon izbora, jer nas očito vide i kao buduću vladu, sjesti i o tome razgovarati. Jer ako dva kvartala zaredom GDP raste preko 2%, što ćemo vjerojatno uskoro imati, onda moramo o nekim stvarima razgovarati i vidjeti koliko možemo te naše ljude više platiti. Ali prije toga, to je obična, besmislena ucjena. Ja nikad nisam rekao da oni rade za HDZ, oni su znali HDZ ucjenjivati na taj način, što je pogrešno. Druga je stvar što ja reagiram na jedan način, a HDZ-ove glavešine su reagirale na drugi način, i zato smo i dospjeli tamo gdje smo dospjeli, ali ja nemam ništa protiv tih ljudi. Zašto je dao ostavku, ne znam, sami su se doveli u tu potpuno nepotrebnu situaciju.“ rekao je i dodao: „Mjesec dana prije izbora vi krećete u štrajk, zašto se to radi? Ljudi su vidjeli da gospodarstvo raste i onda su vjerojatno smatrali da su prema svom članstvu i zbog svog članstva obvezni reagirati, jer su zadnjih godinu dana bili neaktivni, što znači da su, u stvari,  bili strpljivi, čekali su, ali dajte se još malo strpite…dakle, još mjesec, dva, tri dana, pa nećemo zatući te ljude. Radimo upravo suprotno: umirovljenicima indeksiramo mirovine, obećali smo da ćemo prava zadržati i zadržali smo ih, a sjetite se kako je počeo mandat: reži, deri, smanjuj! Nismo to dali. Tako bih opet postupio“, zaključio je predsjednik Vlade Zoran Milanović. 

Foto: Hina 

Pisane vijesti