Predsjednik Vlade Milanović: Tečaj švicarskog franka bit će fiksiran na 6,39 kuna

Slika /Vijesti/2015/siječanj/19 siječanj/DSC_7313.jpg

Predsjednik Vlade Milanović: Hrvatska Vlada je odlučila da u Hrvatski sabor uputi izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim se tečaj franka fiksira na 6,39 kuna za sljedećih godinu dana, a trošak toga ići će na teret financijskih institucija.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović danas je u Banskim dvorima na konferenciji za medije kazao da je, nakon kratkog i intenzivnog promišljanja i razgovora s najbližim suradnicima i guvernerom Hrvatske narodne banke, odlučeno  da Vlada u Hrvatski sabor uputi izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim se tečaj franka fiksira na 6,39 kuna za sljedećih godinu dana, a trošak toga ići će na teret financijskih institucija.
 
„Ovu odluku smo donijeli u kratkom i intenzivnom postupku, koji je bez presedana. Nikad se ništa slično nije dogodilo“, rekao je premijer, podsjetivši da je Vlada već prije otprilike godinu dana reagirala  izmjenom kamatnih stopa. „Međutim, sada se dogodilo ono što gleda cijeli svijet, ali s puno manje brige nego mi. Kod nas se radi o financijskim sudbinama desetaka tisuća obitelji, koje večeras mogu ići mirno spavati i ne moraju više gledati tečajnu listu“, kazao je premijer, dodavši da je to nešto što Vlada može napraviti i što će za građane i napraviti. „To osjećam kao svoju državničku dužnost, a u sljedećih godinu dana možemo pristupiti razgovoru o konverziji kredita u „švicarcima“ u kune. Ali za to će biti potrebna suradnja Hrvatske narodne banke, jer to nije isključiva nadležnost hrvatske Vlade“, zaključio je premijer. 
 

Pisane vijesti | Govori i izjave | Zoran Milanović