Predsjednik Vlade Milanović u BiH: Iskoristit ćemo mogućnosti koje donosi hrvatski ulazak u Europsku uniju

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_milanovic_u_bih_iskoristit_cemo_mogucnosti_koje_donosi_hrvatski_ulazak_u_europsku_uniju.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović boravi danas i sutra u posjetu Bosni i Hercegovini. Posjet je započeo u Stolcu i Čapljini, gdje se sastao s dužnosnicima i gospodarstvenicima Hercegovačko-neretvanske županije te općina Stolac, Ravno i Čapljine. Hrvatski je premijer potom obišao Ošaniće, glavni grad heleniziranog ilirskog plemena Daorsa, i Radimlje, najpoznatiju nekropolu stećaka u BiH.

U izjavi za novinare nakon sastanaka, upitan misli li da su ljudi s jedne i s druge strane granice pripravni na ono što će se dogoditi nakon skorog ulaska Hrvatske u Europsku uniju, predsjednik Vlade Zoran Milanović rekao je kako misli da jesu. „Novi izazov. Povijest nije bila bez izazova nikada, ni u zadnje vrijeme, prema tome neće biti ni ubuduće. Ali, šanse su tu i siguran sam da ćemo se prilagoditi“. Upitan boji li se da bi moglo doći do određene destabilizacije, ukoliko određeni broj Hrvata iz Bosne i Hercegovine zatraži hrvatsku putovnicu nakon 1.7., predsjednik Vlade ustvrdio je da objektivno svi Hrvati iz Bosne i Hercegovine imaju hrvatsku putovnicu.

Odgovarajući na pitanje o položaju Hrvata u BiH, koji nisu još uvijek jednakopravni, predsjednik Vlade rekao je da Bosna i Hercegovina nema „najsretniji“ Ustav, odnosno da Ustav nije potpuno u skladu s nekim europskim dokumentima, poveljama i konvencijama. „Ali kakav je, takav je, iz Daytona je, i Bosna i Hercegovina je prije svega država triju nacija, Bošnjaka, Srba i Hrvata, redom prema brojnosti“.

Na pitanje očekuje li da će hrvatske tvrtke, nakon ulaska u EU, otvarati pogone u pograničnim općinama u BiH, predsjednik Vlade Milanović ustvrdio je da će hrvatske tvrtke otvarati pogone i u Hrvatskoj i u BiH i u Srbiji.

Premijer Zoran Milanović pojasnio je da je u Bosni i Hercegovini radi sajma u Mostaru te da to što će na njemu biti prisutno nekoliko premijera iz regije, što je dobro, ne znači da se radi o trilaterali ili kvadrilaterali. „Sigurno ćemo se naći na večeri, ali ništa više od toga“.

Svoj posjet predsjednik Vlade nastavio je u Međugorju, gdje se sastao s dužnosnicima općina Ljubuški i Čitluk, a u večernjim satima u Mostaru predsjednik Vlade sastat će se s biskupom Mostarsko-duvanjskim Ratkom Perićem. Sutra će sudjelovati na otvaranju 16. Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2013.



Pisane vijesti