Predsjednik Vlade Milanović u Bruxellesu: Ovo su danas ukrajinske granice i to moramo poštivati. Ne možemo primjenjivati dvostruke i trostruke standarde, no u ovom se trenutku još ne radi o sankcijama

Predsjednik Vlade Zoran Milanović danas je, nakon izvanrednog sastanka šefova država i Vlada o Ukrajini, dao izjavu za medije.

„Zauzeta su stajališta da se s Ukrajinom potpiše ugovor o asocijaciji, i to njezin politički dio“, rekao je premijer. Rusiji su poslane određene političke poruke poput one da se radi o agresiji na ukrajinski teritorij, a upitnom je ocijenjena današnja odluka lokalnog parlamenta o raspisivanju skorog referenduma, jer baca sumnju na vjerodostojnost cijelog procesa i njegovu usklađenost s ukrajinskim Ustavom.“ Situacija na terenu takva je da nema previše razloga za optimizam“, kazao je premijer i naglasio da se ovdje danas, bez obzira na povijest, radi o ukrajinskim granicama koje se moraju poštivati. „Ne možemo primjenjivati dvostruke i trostruke standarde, jedne na krimske Ruse, a druge na Čečene koji se ne mogu odcijepiti“. U ovom se trenutku ne može govoriti o sankcijama, nastavio je „dolazi do suspenzija određenih pregovora, ukidanja viza, teško je to nazvati sankcijama, međutim, ovisno o napretku razgovora i to je moguće.

Predsjednik Vlade naveo je i procjene da se u danima njegovog boravka u Australiji neće biti izvanrednih situacija. „Tamo gdje sam ja, tamo je i moj posao, ne želim pobjeći od njega. Na to putovanje ne idemo da bismo se vratili s novcem u podstavi sakoa ili čekovima, već je riječ o posjetu državama u kojima živi veliki broj Hrvata.



Pisane vijesti