Predsjednik Vlade Milanović u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža: Ova ustanova je naše nacionalno blago

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je danas na predstavljanju Hrvatske enciklopedije – mrežno izdanje u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža. U svom obraćanju, premijer Milanović istaknuo je kako je znanje sirova, gola moć jednog društva i kako je u vrijeme u kojem pristup znanju ima skoro svatko važno prepoznati bitno od nebitnoga.

„Leksikografski zavod Miroslav Krleža svoju veličinu i neproporcionalnu snagu duguje Krleži. Taj zavod je u povijesti, a i danas, udarao preko svoje kategorije. Ono što ima Hrvatska u Leksikografskom zavodu teško da imaju zemlje slične i usporedive veličine i bogatstva“, kazao je predsjednik Vlade. Istaknuo je da zadatak hrvatske enciklopedije i našeg Zavoda nije natjecanje s Britannicom ili Wikipedijom i nastavio: „Leksikografski zavod je ustanova koju trebamo, koju društvo i država trebaju financirati i koja radi nas samih treba postojati. I to treba čuvati, to je nacionalno blago“. Predsjednik Vlade kazao je da ovo nije samo pitanje novca, već i pitanje identiteta, a identitet se ne smije uzimati zdravo za gotovo, on se stalno gradi i mijenja. „Društvo znanja je puno interakcija, znanje je moć, a nama ta moć ne treba da bi vodili ratove, nego da bi živjeli kao normalna, mala država, svjesni sebe i uspješni. Da bismo dosegli prosjek najbogatijih država na svijetu, a to nije mala stvar“, zaključio je predsjednik Vlade.

Nakon posjeta Leksikografskom zavodu, predsjednik Vlade Zoran Milanović odgovorio je na pitanja novinara u vezi dvojezičnih natpisa u Vukovaru. Premijer Milanović ponovno je pozvao one kojima smeta uvođenje tih natpisa da pokažu velikodušnost „jer moramo živjeti normalno“. „Moramo primjenjivati zakone. Pozvao sam na ljudski razgovor, nažalost, odaziva nije bilo“, rekao je predsjednik Vlade i nastavio: „Je li poziv predsjednika Vlade dovoljan na razgovor ljudima koji predstavljaju određenu grupu građana? Ja sam unaprijed rekao da ne mogu obećati puno, da je manevarski prostor takav kakav je, da je zakon zakon, ali to je inicijativa-da se provodi zakon i da se razgovara na civilizirani način. Ja to pokušavam cijelo vrijeme. Vlada je odgovorna za sve te stvari. Vlada predlaže većinu zakona, Vlada provodi zakone. Tako funkcionira hrvatski ustavni poredak“, kazao je premijer.



Pisane vijesti

Dokumenti