Predsjednik Vlade Milanović u Vindiji: Snaga hrvatske prehrambene industrije je u visokoj kvaliteti

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_milanovic_u_vindiji_snaga_hrvatske_prehrambene_industrije_je_u_visokoj_kvaliteti.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je danas tvornicu Vindija-Vivis u Varaždinu. Ističući da je Vindija jedna od hrvatskih najjačih industrija, rekao je da joj sada predstoji naći svoje mjesto na europskom tržištu. „Kvaliteta je, naročito kad je u pitanju hrvatska prehrambena industrija, po mom sudu dosta visoka, govorim kao potrošač, ne kao predsjednik Vlade. Ovo izgleda kao svaka tvornica u Austriji ili Njemačkoj, i to ne od jučer, kazao je predsjednik Vlade.

Naglasio je, također, da će se one tvrtke, koje su prilagodljivije, izboriti za svoje mjesto. „Kao što znamo, onih klasičnih potpora kao što je nekad bilo više nema, prema tome, opstajat će kvaliteta. A kvaliteta je snaga“.

Upitan za komentar jučerašnjeg istraživanja Dnevnika Nove TV, prema kojem 59 posto ispitanih ne podupire Vladinu politiku, a 62 posto kaže da zemlja ide u lošem smjeru, predsjednik Vlade rekao je da je situacija teška, ali da će Vlada nastaviti raditi sve da se to promijeni. „Uređujemo državu koja je bila zatečena u jednom dosta neurednom stanju“, kazao je premijer dodavši kako povjerenje u anketama oscilira iz mjeseca u mjesec. „Time se ne treba zanositi niti kad je bolje, ili jako dobro, kao što je prema vašim anketama bilo prošli mjesec, ili kad je i dalje dobro, kao što je ovaj mjesec, barem što se tiče moje stranke. Ali to je pametnim ljudima samo naznaka, nikako definitivan sud“.

Što se tiče europskog uhidbenog naloga, predsjednik Vlade ponovio je da je Hrvatska od 1. srpnja već isporučila 20-ak osoba, da je to proces koji ide svojim tijekom, ali i naglasio da neće sudjelovati u „prepucavanjima preko medija, odnosno preko glasnogovornika“. Istaknuo je i da se u tim „prepucavanjima“ jučer otišlo korak dalje „jer ono što smo jučer čuli od osobe koja je samo glasnogovornica, dakle koja ne govori u vlastito ime, to je jedna grozna optužba. Čuli ste što je ta osoba rekla, dakle to ona ne govori u svoje ime, govori u ime svog šefa ili svoje šefice, ne cijele Komisije, nego samo jedne osobe, taj predmet na Komisiji još nije ni bio. To što smo jučer čuli nismo imali prilike nikada čuti, tu je službena osoba, koja je govorila u ime člana Komisije, optužila hrvatsku Vladu da u svojim granicama štiti ubojice hrvatskih disidenata. Mene ni to ne bi toliko zabrinjavalo da to nije rječnik identičan rječniku opozicije u Hrvatskoj. A radi se i ovdje i tamo o istoj političkoj opciji. Promatrajte to vrlo detaljno. Dakle, ovo je i dalje predmet o kojem u Europi, osim nas u Hrvatskoj i jednog malog broja u Komisiji, nitko ne zna ništa i ne privlači ničiju pozornost. Ovo nije veliki problem, ovo je pitanje kako stvari tumačimo. Mi smatramo da ih tumačimo ispravno, da se borimo prema članku 4 Ugovora o Europskoj uniji za jednakost država članica“, rekao je predsjednik Vlade Zoran Milanović.

U europskom uhidbenom nalogu se radi o sustavu koji se u jednom delikatnom području primjenjuje u Europi na desetak načina, pojasnio je premijer Milanović, dodavši da je sustav sam po sebi vrlo neregularan. Najavio je i da će o jučerašnjem incidentu razgovarati sa svojim kolegama u Europi i Europskoj komisiji.



Pisane vijesti