Predsjednik Vlade na konferenciji Europske unije u Berlinu

Slika /Vijesti/2014/Kolovoz/29 kolovoz/Berlin.jpg

Predsjednik Vlade Milanović sudjelovao je danas na Konferenciji Europska unija – Zapadni Balkan koja se održala u Berlinu, na kojoj su uz kancelarku Merkel i predsjednika EK Barrosa sudjelovali predsjednici vlada i resorni ministri Austrije, Hrvatske, Slovenije te zemalja Zapadnog Balkana
 

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je danas na Konferenciji Europska unija – Zapadni Balkan koja se održala u Berlinu. Konferencija je održana u tri dijela: sastanka predsjednika vlada, sastanka ministara vanjskih poslova te gospodarske konferencije. Na poziv njemačke kancelarke Angele Merkel na konferenciji su, uz predsjednika Europske komisije José Manuel Barrosa i povjerenika za proširenje u Europskoj komisija Stefana Fülea, sudjelovali predsjednici vlada i resorni ministri Austrije, Hrvatske, Slovenije te zemalja Zapadnog Balkana.

"Mi smo se složili s tim da današnja konferencija bude početak jednog četvorogodišnjeg razdoblja u kojema će se činiti pojačani napori kako bi se postigli napretci u reformskim procesima“, stoji u zajedničkoj izjavi Konferencije o zapadnom Balkanu.

Isto tako je odlučeno da se konferencija održava sljedeće četiri godine. 2015. domaćin će biti Austrija a 2017. Francuska.

Njemačka vlada je ovom prilikom još jednom istaknula kako stoji iza perspektive ulaska u Europsku uniju za sve zemlje zapadnog Balkana.

"Očekivanja građana ove regije su velika posebice kada se radi o gospodarskom boljitku“, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon konferencije s predsjednicima država i vlada zemalja sudionica.

Merkel je istaknula kako se konferencija održava u godini u kojoj se obillježava 100. obljetnica početka Prvog svjetskog rata.

"Sastali smo se ovdje kako bi pogledali u budućnost, ovo je važan signal i pokazuje kako članstvo u Europskoj uniji nema alternative“, rekla je Merkel.

Ona je također istaknula i potrebu jačanja infrastrukture u regiji.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso objasnio je kako je jedan od prioriteta procesa kojeg je danas inicirala Konferencija o zapadnom Balkanu intenziviranje rada na infrastrukturi kako prometnoj tako i energetskoj.

"U regiji jednostavno postoji previše 'karika u lancu koje nedostaju’ kad je u pitanju infrastruktura a to ometa razvoj gospodarstva i bolje povezivanje jugoistoka i sjeverozapada Europe“, rekao je Barroso koji je također istaknuo europsku perspektivu svih zemalja u regiji.

Na prvoj Konferenciji o zapadnom Balkanu na kojoj su osim zemalja regije i domaćina Njemačke sudjelovali i predstavnici Hrvatske, Slovenije te domaćina sljedeće konferencije Austrije kao i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Sudionici konferencije su se složili kako je potrebno otvorena bilateralna pitanja rješavati što je brže moguće. U tom smislu premijeri Kosova i Srbije su pokazali odlučnost u „procesu ubrzanja oboljšanja odnosa“.

U zajedničkoj izjavi sudionici konferencije su se nadalje obvezali da će poduzeti daljnje mjere u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala kao i napore u uspostavi vladavine prava u svojim zemljama.

Nadalje je potrebno jačati ulogu oporbe koja, kako se novdi u izjavi, u jednoj demokraciji igra važnu ulogu isto kao i jačanje civilnog društva. I dalje problem ostaje, stoji u izjavi, problem političke vlasti.

"To podrazumijeva jačanje pluralističkog medijskog okružja, neovisnih sindikata ali i gospodarstva koje je oslobođeno utjecaja politike“, kaže se u zajedničkoj izjavi.

Na gospodarskom planu se ističe potreba jačanja izvoza što će biti potpomognuto inicijativom za pojačanu kupovinu u zemljama zapadnog Balkana od proljeća 2015.

Konferencija se završava u četvrtak navečer radnom večerom svih sudionika. (HINA)

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, po završetku Konferencije Europska unija – Zapadni Balkan, u izjavi okupljenim novinarima, ocijenio je da se radilo o „jako dobroj političkoj manifestaciji na kojoj je bilo govora i o čistoj politici, ali i projektima“. Dodao je da je Konferencija održana u „relaksirajućoj formi“ čega, inače, u regiji nedostaje. Istaknuo je kako Hrvatska ni danas, nažalost, nema ugovor o granici ni s jednom bivšom jugoslavenskom republikom te kako je za rješavanje tog važnog pitanja potrebno puno razgovora i strpljenja te kompromisa.
 
Premijer Milanović kazao je da je ova Konferencija bila i prilika da se razgovara o prometnim pravcima na jugu Europe. „Hrvatska je uložila ogromne novce u vlastite autoceste i za to plaća skupe rate kredita. Nama ti prometni pravci trebaju. To ne isključuje Pelješki most koji će, ako bude sve kao što planiramo, ići prvi. A ovo je na malo dužem štapu, ali Jadransko-jonska autocesta je način da se hrvatske autoceste prema sjeveru, ali i prema jugu, pune cijele godine, to je novac, to su cestarine i na tome treba početi raditi odmah“. 

 

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi