Predsjednik Vlade na okruglom stolu: ''Provedba članka 22. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina: Prijam u službu u državnoj upravi''

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_na_okruglom_stolu_provedba_clanka_22_ustavnog_zakona_o_pravima_nacionalnih_manjina_prijam_u_sluzbu_u_drzavnoj_upravi.jpg

Dr. sc. Ivo Sanader, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, sudjelovao je danas, u Hrvatskom saboru, na okruglom stolu ''Provedba članka 22. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina: Prijam u službu u državnoj upravi''.

ZAGREB,21. svibnja 2007.(Hina) - U Hrvatskoj svi i pod jednakim uvjetima imaju pravo zaposliti se u državnoj upravi, istaknuo je premijer Ivo Sanader na okruglom stolu koji su na temu zapošljavanja pripadnika nacionalnih manjina u državnu službu organizirali misija OESS-a i Središnji državni ured za upravu.

Premijer Sanader je na otvaranju skupa u Hrvatskom saboru naglasio da je Hrvatska pokazala kojim putem treba ići u ostvarivanju vrijednosti koje dijeli suvremena Europa i svijet, da su te vrijednosti zaživjele u praksi i imaju široki konsenzus u hrvatskom društvu.

Dodao je da je Hrvatska na području zaštite i primjene prava nacionalnih manjina korak ispred susjednih zemalja, da želi i hoće utjecati na susjede da primjenjuju iste standarde.

"Nacionalne manjine ne smiju biti prijetnja, nego šansa koju svako društvo mora iskoristiti", rekao je Sanader, najavljujući da bi ove godine trebao biti potpisan sporazum s Crnom Gorom oko zaštite prava manjina.

Pozdravio je sastavljanje "proeuropske Vlade Srbije koja će imati potporu Hrvatske na putu u euroatlantske integracije".

Voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj, veleposlanik Jorge Fuentes, kazao je da mjere zapošljavanja manjina u državnoj administraciji doprinose razvoju i zaštiti manjinskih prava, poštivanju i povjerenju u državne institucije, te poticanju povratka izbjeglica i povrata njihove imovine.

Izrazio je uvjerenje da će niz okruglih stolova koje je OESS organizirao ili će organizirati na tu temu pomoći da se kvalitetno zaključi proces reforme u državnoj upravi.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić istaknuo je da se kod zapošljavanja u javnoj upravi u potpunosti primjenjuje članak 22. Ustavnog zakona o pravima manjina, koji jamči ravnomjernu zastupljenost manjinskih pripadnika u tijelima državne uprave.

"U Hrvatskoj ne postoji nikakva rezerva pri zapošljavanju nacionalnih manjina", rekao je Palarić, naglasivši potrebu da se manjinski pripadnici ohrabre izražavati svoju nacionalnu pripadnost.

Izvijestio je da je u nekim uredima državne uprave postignuta i nadzastupljenost manjina s obzirom na njihovo sudjelovanje u ukupnom stanovništvu nekoga područja, te najavio da će novi plan prijema u državnu službu osobito voditi računa u zapošljavanju manjina.

Ministrica pravosuđa Ana Lovrin kazala je da se od ukupno 7740 službenika koji rade u pravosudnim tijelima njih 295 izjasnilo kao pripadnici manjina, te najavila da je planom za ovu godinu predviđeno zapošljavanje 42 pripadnika manjina.

I MUP dosljedno provodi Ustavni zakon, rekao je ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, izvijestivši da je od 24.976 zaposlenih u MUP-u 1219 pripadnika manjina.



Pisane vijesti