Predsjednik Vlade na predstavljanju monografije „Heroji ne umiru“

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_na_predstavljanju_monografije_heroji_ne_umiru.jpg

ZAGREB, 25. travnja 2009. (Hina) - Monografija "Heroji ne umiru" - Spomenice poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata svečano je predstavljena danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

U dvosveščanoj monografiji uvršteno je oko pet tisuća imena, slika i životopisa hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Predstavljanju monografije, koja će čuvati spomen na žrtvu hrvatskih branitelja, nazočni su bili predsjednik Vlade Ivo Sanader, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor te drugi državni dužnosnici,

Premijer Sanader poručio je kako nema šanse da se zaborave hrvatski branitelji i Domovinski rat. Naglasio je da bez hrvatskih branitelja ne bi bilo ni današnjih uspjeha hrvatske politike, poput ulaska u NATO te pregovora s Europskom unijom.

"Ova je monografija spomenik istini, žrtvi, ljubavi i životu", naglasila je Jadranka Kosor. Istaknula je da su u rat odlazili mladi ljudi, golobradi mladići, a neki od njih bili su još djeca. Iskazavši svoje poštovanje obiteljima poginulih branitelja, naglasila je veličinu njihove žrtve koju, kako je rekla, može razumjeti samo roditelj.

O knjizi su govorili i urednik izdanja i ravnatelj Vojnog muzeja Dinko Čutura te generali Slavko Barić i Đuro Dečak koji su naglasili da se žrtva hrvatskih branitelja nikako ne smije zaboraviti naročito onih koji su u ratu položili život za Hrvatsku.

Pljeskom je pozdravljen prijedlog generala Dečaka da se veći broj ulica u hrvatskih gradovima nazove imenima heroja iz Domovinskog rata jer se do sada, kako je rekao, takvi slučajevi mogu nabrojati na prste jedne ruke.

I predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić podržao je taj prijedlog generala Dečaka rekavši da će djela ratnih heroja živjeti onoliko koliko bude živjela uspomena na njih. Nemamo pravo na zaborav, jer samo tako možemo spriječiti ponavljanje onoga što se događalo u nedavnoj prošlosti, istaknuo je Bebić.

U ime nakladnika - zajednice udruga Roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata, predsjednica udruge Lucija Kober rekla je da se tom knjigom željelo pokazati što je hrvatskom čovjeku značio Domovinski rat. Istaknula je da se ne smije dopustiti obezvrjeđivanje Domovinskog rata jer bi se time obezvrijedila i uspomena na hrvatske branitelje.

Napomenuvši kako je za monografiju bilo potrebno oko tri godine napornog rada, zahvalila je svima koji su pomogli u provedbi tog projekta, a naročito Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti koje je podržalo projekt s oko 900 tisuća kuna.



Pisane vijesti