Predsjednik Vlade na sastanku na vrhu demokršćanskih stranaka članica Demokršćanske internacionale (CDI)

RIM,20. rujna 2007.(HINA) - Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Ivo Sanader u četvrtak je u Rimu sudionicima sastanka na vrhu demokršćanskih stranaka članica Demokršćanske internacionale (CDI) izrazio uvjerenje kako će članstvo HDZ-a u ovoj asocijaciji pridonijeti učvršćenju međunarodnog položaja Hrvatske.

"Prirodno je da je CDI naš partner na globalnoj razini jer HDZ vjeruje u kršćansko-demokratske vrijednosti", kazao je Sanader dodavši kako politička tradicija kršćanskih demokrata posjeduje prave odgovore na globalne izazove s kojima se danas društvo susreće.

Prema njegovim riječima članice CDI-a na Zapadu moraju biti "uz one koji su u stanju objasniti građanima da se nesigurnost koji mnogi osjećaju zbog zapadnjačkog načina života može nadvladati osnovnim vrijednostima".

"Upravo vrijednosti koje dolaze s kršćanskog naslijeđa mogu pomoći u borbi protiv svjetskog siromaštva", rekao je Sanader čija je stranka HDZ u četvrtak primljena u CDI.

Govoreći o učincima HDZ-a Sanader je naglasio kako je ova stranka uvijek djelovala na učvršćivanju stabilnosti i suradnje na jugoistoku Europe. Ujedno, dodao je kako se HDZ uvijek borio za dignitet svake osobe u hrvatskom društvu.

"HDZ i ja osobno doista puna srca vjerujemo u uspješno uvođenje demokršćanske vrijednosti u hrvatsku političku praksu", poručio je predsjednik HDZ-a i hrvatski premijer Ivo Sanader zahvalivši se svima koji su podržali ulazak HDZ-a u ovu asocijaciju.

Govoreći o ulasku HDZ-a u ovu asocijaciju predsjednik CDI-a Piero Ferdinando Casini kazao je kako to zasigurno obogaćuje i osnažuje ovaj pokret te je izrazio nadu kako će ovo članstvo pripomoći Hrvatskoj pri ulasku u Europsku uniju.

Na summitu u Rimu među dvjestotinjak sudionika, članova svjetskog udruženja demokršćanskih stranaka sudjeluje albanski premijer Sali Berisha te bivši talijanski i slovački premijeri Silvio Berlusconi odnosno Mikulaš Dzurinda.

CDI je svjetsko udruženje demokršćanskih i narodnih stranaka koje je osnovano 1961. pod nazivom Kršćansko-demokratska svjetska unija a 1999. godine promijenila je ime u CDI. Sanader je u veljači ove godine na poziv Casinija i drugih istaknutih članova svjetskog udruženja demokršćanskih stranaka zatražio da ova udruga primi HDZ u svoje redove što je u četvrtak i učinjeno.

U sklopu summita u četvrtak navečer će sudionike u Palači Quirinale primiti predsjednik Italije Giorgio Napolitano dok je za sutra predviđena privatna audijencija kod pape Benedikta XVI. u njegovoj ljetnoj rezidenciji Castel Gandolfo.



Pisane vijesti