Predsjednik Vlade najoštrije osudio eksploziju u britanskom veleposlanstvu

Premijer Ivo Sanader danas je, u ime hrvatske Vlade, najoštrije osudio eksploziju u britanskom veleposlanstvu u Zagrebu u kojoj je ozlijeđena jedna osoba.

ZAGREB, 19. rujna 2005. (Hina) - Premijer Ivo Sanader danas je, u ime hrvatske Vlade, najoštrije osudio eksploziju u britanskom veleposlanstvu u Zagrebu u kojoj je ozlijeđena jedna osoba.

U ovom trenutku teško je govoriti o motivima počinitelja, ali ne mogu se oteti dojmu da se možda radi i o činu usmjerenom protiv politike približavanja Hrvatske Europskoj uniji, izjavio je premijer Sanader novinarima u Banskim dvorima.

Dodao je kako je ipak siguran kako taj čin neće ugroziti put Hrvatske prema EU, pa ni moguće otvaranje pregovora.

"Ma od koga dolazio, taj čin ne potiče naše približavanje EU, rekao je Sanader, poručivši da njegova Vlada ovakve događaje neće tolerirati, koji god motivi bili.

Ima ljudi koji žele osporiti put Hrvatske u Uniju, i u Hrvatskoj i izvan nje, izjavio je premijer, napominjući kako tu ne misli na legitimni euroskepticizam koji, dodaje, postoji u svakoj zemlji i stranci, pa i članicama EU.

Riječ je o nedjelu koje oštro osuđujemo, koje ćemo istražiti i kazniti počinitelje, odgovorio je Sanader upitan hoće li jutrošnji čin naštetiti početku pregovora s EU i može li ga se dovesti u vezu s objavljivanjem dokumenata o svjedoku protiv al' qaidae i događajima nakon uhićenja Hrvoja Petraća.

Izvjestio je da je jutros razgovarao s britanskim veleposlanikom Sir Johnom Ramsdenom, te ga zamolio da prenese njegovo žaljenje premijeru Toniju Blairu, kao i odlučnost hrvatske Vlade da se istraži i sankcionira počinitelj jutrošnjeg nedjela.

Izrazio je zadovoljstvo dobrom suradnjom s britanskom Vladom kao predsjedajućom EU i zahvalio joj na potpori koju daje Hrvatskoj za otvaranje pregovora i članstvo u EU.

Sanader je istaknuo da jutrošnji događaj nema veze s prijetećim pismima koja su proljetos dobila neka zapadnoeuropska veleposlanstva.

Sve što se događa je pod kontrolom, u svakom slučaju reagiralo se kako je bilo potrebno, odgovorio je premijer Sanader novinarima.

Odgovarajući na novinarske upite, premijer je, pozivajući se na sigurnosne informacije, izjavio i kako Hrvatska nije, niti će biti na meti terorističkih napada.

Uz napomenu da ne zagovara autocenzuru, medije je pozvao da ne stvaraju nešto umjetno, da ne napuhuju neke stvari.



Pisane vijesti