Predsjednik Vlade nakon sjednice Vlade u Sisku o aktualnim temama

Slika /Vijesti/2017/02 veljača/23 veljače/dsc_1399_32688175940_o.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske nakon sjednice Vlade održao je konferenciju za medije na kojoj je izrazio zadovoljstvo zaključcima današnje sjednice kojima će se pojačati kvaliteta i bolja prometna povezanost Grada Siska i Županije, u ukupnome iznosu od 250 milijuna kuna.

Uz prometnu povezanost, predsjednik Vlade istaknuo je i doniranje triju nekretnina Županiji i Gradu Sisku; bivše vojarne, čime će se unaprijediti djelatnost visokoga obrazovanja, bivše upravne zgrade Željezare Sisak, gdje će se razvijati projekt Tehnološkog parka, te zemljišta za izgradnju crkve Sv. Ivana i Pavla Sisačkoj biskupiji.

Izdvojio je i susret potpredsjednice Vlade Martine Dalić s poduzetnicima Sisačko-moslavačke županije na kojem se Vlada detaljno upoznala sa stanjem i gorućim problemima poduzetnika najavivši poduzimanja napora, osobito u privatnom sektoru i poduzetništvu, kojima će se omogućiti kvalitetniji razvoj Grada i Županije.

Predsjednik Vlade podvukao je svoju namjeru da, nakon sjednica Vlade u Vukovaru i Sisku, Vlada nastavi s ovom praksom "slanja signala u duhu partnerstva i želje za zajedničkim radom na boljitku svih dijelova Hrvatske, ravnomjernog regionalnog razvoja na čemu radi ministrica Žalac, koristeći na najbolji mogući način mogućnosti financijske perspektive Europske unije i sredstva koja su nam na raspolaganju."

Odgovarajući na novinarski upit o sastanku s Upravom Ine o otkupu Molovih dionica te napretku u radu Vladina Savjeta po tome pitanju predsjednik Vlade potvrdio je da se prije sjednice s užim krugom ministara u pratnji gradonačelnice i župana razgovaralo s predsjednikom Uprave Ine, jednim članom uprave Ine, direktorima Rafinerije te su se upoznali s trenutnim stanjem u Rafineriji, brojem zaposlenih, poslovnim planom, aktivnostima, a nakratko susreli i s predstavnicima Stožera za obranu Rafinerije. "Nama je cilj da Ina bude vertikalno integrirana kompanija, koja koristi i nalazišta i plina i nafte, ima dobro funkcionirajuće i modernizirane rafinerije, kvalitetnu maloprodajnu mrežu i na taj način zaokruži svoj doprinos energetskoj opskrbi i sigurnosti Republike Hrvatske", naglasio je predsjednik Vlade.

"Vladin Savjet", nastavio je, "sastao se prošloga tjedna i utvrdio niz kriterija koji se tiču procesa otkupa, da taj proces ne generira novi javni dug, a da isto tako bude transparentan, realan, izvodljiv, da se u njega uključe odgovarajući savjetnici, da se konzultiraju sve potrebne nadležne institucije u Republici Hrvatskoj, prema tome, Savjet radi upravo ono što mu je bila zadaća od osnivanja."

U svezi s arbitražom u Washingtonu u sporu s mađarskim MOL-om oko plinskog biznisa na upit je li došlo do zastoja zbog odugovlačenja određenih svjedoka koji su se trebali pojaviti, predsjednik Vlade kazao je da se proces "nastavlja normalnim putem". "Sukladno informacijama naših pravnih zastupnika, on protječe na onaj način kako je to i trebalo biti, s odgovarajućim iskazima svjedoka, od kojih su neki u pisanoj formi, a neki će i osobno biti pred tim procesom."

Glede cijene struje predsjednik Vlade rekao je da je nakon porezne reforme i smanjenja stope PDV-a na 13 posto došlo do smanjenja cijena struje. "Riječ je o naknadi za obnovljive izvore energije. Moguće je da to smanjenje bude nešto manje s obzirom na obveze koje su postojale od prethodne vlade."

Upitan o povećanju cijene plina, predsjednik Vlade odgovorio je da nadležno Ministarstvo zaštite okoliša i energetike razgovora sa svim ključnim institucijama te da će Vlada učiniti maksimalan napor da ne dođe do povećanja cijene za građane i potrošače. Nastavivši da je vidio apele sindikata i građana naglasio je da je politički cilj Vlade "da bilo kakve promjene na tržištu ne osjete građani".

Na pitanje o stanje u Podravci i jučerašnjoj sjednici Nadzornoga odbora predsjednik Vlade odgovorio je: ''Što se tiče Podravke Vodite računa o tome da Republika Hrvatska, a sukladno tome i Vlada ima samo nešto malo više od 25 posto dionica. Ključni dioničari su mirovinski fondovi, Vlada je predložila određene ljude u Nadzorni odbor, oni imaju nadležnost da donose odluke o novim članovima Uprave, proces razgovara na Nadzornom odboru je izvan bilo kakvog utjecaja mene ili članova Vlade. Vidjet ćemo što se zbiva kad se vratimo u Zagreb, tad ću imati cjelovitu informaciju.''

Pisane vijesti