Predsjednik Vlade o izborima za EP: Idemo se pitati što je nabolje za Hrvatsku i za birače

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_o_izborima_za_ep_idemo_se_pitati_sto_je_nabolje_za_hrvatsku_i_za_birace.jpg

„Smatrao sam svojom dužnošću da nakon jučerašnje sjednice Vlade i medijskih reakcija koje su bile raznovrsne pojasnim neke stvari“, rekao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović u izjavi za novinare o izborima za zastupnike Europskog parlamenta. Ponovio je da izbore za Europski parlament ne raspisuje Vlada nego predsjednik Republike. „Europski izbori su izbori koje se, u normalnim okolnostima, određuje jednom administrativnom odlukom, jer se oni održavaju na teritoriju cijele Europske unije na isti dan“, kazao je premijer Milanović dodavši da jedino ove godine, stjecajem okolnosti, Hrvatska te izbore mora održati nešto ranije te da će mandat zastupnicima trajati godinu dana. Naglasio je da je jučer sa sjednice Vlade pozvao sve koji su zainteresirani, a to su političke stranke u prvom redu, da kažu što smatraju najboljim rješenjem. „Čuli smo razne reakcije, ali u pravilu ne što bi bilo najbolje za Hrvatsku, nego koji je moj interes u tome i gdje se ja mogu ugraditi“; kazao je premijer ističući da ne želi tako razmišljati. „Idemo se pitati što je najbolje za Hrvatsku i što je najbolje za birače“. I ovom je prigodom pozvao sve zainteresirane da se uključe u ovaj dijalog i kažu što smatraju najboljim rješenjem.

„U prilog ranijem održavanju europskih izbora ide to što je onda moguće usredotočiti europsku kampanju na europska pitanja i voditi pravu europsku kampanju“, rekao je premijer Milanović dodavši da se postavlja pitanje koja su to europska pitanja koja se trebaju raspravljati te da od kritičara nije dosad čuo ni jedno. Na kritike, kada bi Vlada i bila nadležna za raspisivanje izbora, da se to radi ad hoc i na brzinu, predsjednik Vlade je rekao: „Valjda je svima jasno da izbori moraju biti prije 1. srpnja. Prema tome pripreme su, u političkom smislu, za one koje se misle kandidirati već trebale početi“.

Predsjednik Vlade rekao je da u prilog održavanju europskih izbora zajedno s prvim krugom lokalnih izbora ide to što je riječ o jeftinijem procesu i da bi odaziv ljudi bio veći. Naglasio je da vremena za informiranje građana ima, da ima vremena za sve kandidate i stranačke liste te da se treba još dogovoriti kada će se izbori održati. Pritom vodeći računa o tome što je najbolje za državu, građane i državni proračun.

Ovom prigodom, premijer Milanović osvrnuo se i na odnose sa Slovenijom u povodu jučerašnjeg sastanka predsjednika slovenskih stranaka s predsjednikom države Borutom Pahorom. „Tonovi s tog sastanka su optimistični“ ustvrdio je premijer i dodao da, imajući u vidu složenu političku situaciju u Sloveniji ovih dana, ono što mi moramo odraditi je dogovoriti tekst, u okviru načela koja su manje više poznata. „Rekao sam da o tome, radi uspjeha cjelokupnog procesa, neću previše govoriti javno, ali jasna je hrvatska pozicija oko prenesene štednje, jasno je da se to razlikuje od one štednje koja nije prenesena, jasno je što mi smatramo kakva je pravna priroda tog duga, tko je dužan, jasno je da smatramo da određeni postupci pred hrvatskim sudovima koji traju već 20 godina, na koje očito kao vlast nismo mogli utjecati, mogu biti stavljeni u određeno pasivno stanje, ali ne prekinuti u potpunosti. S druge strane jasno je da možemo nastaviti razgovarati sa Slovenijom. Ali u principu radi se o jednostavnijem problemu od onoga u Savudrijskoj vali. Nažalost, kombinacija političke krize i nekih neriješenih pitanja iz prošlosti dovela je do toga da sad moramo tražiti ad hoc rješenja i vjerujem da ćemo ih naći“, kazao je premijer Milanović.



Pisane vijesti