Predsjednik Vlade: O javnim prosvjedima u dva čitanja, prvo na idućoj sjednici Sabora

Izmjene Zakona o javnom okupljanju, kojima bi se zabranili prosvjedi oko štićenih objekata, pa i na Markovu trgu, umjesto hitnog proći će dva saborska čitanja, a u prvom čitanju raspravit će se na idućoj sjednici Sabora, najavio je večeras premijer Ivo Sanader nakon sastanka s čelnicima saborskih klubova.

ZAGREB,9. lipnja 2005.(Hina) - Izmjene Zakona o javnom okupljanju, kojima bi se zabranili prosvjedi oko štićenih objekata, pa i na Markovu trgu, umjesto hitnog proći će dva saborska čitanja, a u prvom čitanju raspravit će se na idućoj sjednici Sabora, najavio je večeras premijer Ivo Sanader nakon sastanka s čelnicima saborskih klubova.

Vlada će, najavio je, zakon doraditi, pritom nastojeći uskladiti pravo na slobodno okupljanje s pravom države da zajamči određenu razinu sigurnosti.

Premijerova najava potvrdila je procjene da Sabor o izmjenama, ipak, neće raspravljati sutra, kako se prije planiralo.

Uvijek sam za javno okupljanje, izjavio je Sanader novinarima, podsjetivši da je bio prvi dužnosnik koji je posjetio radnike Sljemena za nedavnih prosvjeda na Markovu trgu.

Premijer kaže da je o aktualnoj temi danas razgovarao i na Gospodarsko-socijalnom vijeću i da je na oba sastanka izraženo puno razumijevanje da je spomenuta prava potrebno uskladiti.

Sanader navodi i praksu drugih zemalja prema prosvjedima oko štićenih objekata. Tako je, kaže, u Austriji zabranjeno okupljanje 500 metara od parlamenta, u Sloveniji 30 metara. Navodi i da se nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna u svim državama dižu sigurnosni standardi, te da se Hrvatska i u tom pogledu mora mjeriti s međunarodnim standardima.

Današnji otpor HDZ-ovca Florijana Borasa prema predloženim izmjenama nazvao je ispadom koji se može svakome dogoditi. "Ne vjerujem da je to nešto ozbiljnije", rekao je Sanader.

Boras je, naime, na Odboru za Ustav od odgovornih u MUP-u zatražio da povuku prijedlog i podnesu ostavke. Zakonu je predbacio restriktivnost, a Ministarstvo unutarnjih poslova kao predlagatelja optužio da "od Hrvatske želi napraviti policijsku državu".

Slijedeća saborska sjednica mogla bi, doznaje se od čelnika klubova, biti sazvana koncem lipnja.



Pisane vijesti