Predsjednik Vlade o ocjenama Carle del Ponte: Hrvatska u potpunosti surađuje

Hrvatski premijer Ivo Sanader rekao je u četvrtak u Gdanjsku, komentirajući ocjene Carle del Ponte o hrvatskoj suradnji izrečene na skupu o jugoistočnoj Europi u Bernu, da se ne slaže s ocjenama da Hrvatska ne surađuje u potpunosti s Haškim tribunalom, a niti s mišljenjem da bi pokretanje pregovora usporilo aktivnosti vezane uz lociranje i uhićenje generala Gotovine.

GDANJSK, 1. rujna 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader rekao je u četvrtak u Gdanjsku, komentirajući ocjene Carle del Ponte o hrvatskoj suradnji izrečene na skupu o jugoistočnoj Europi u Bernu, da se ne slaže s ocjenama da Hrvatska ne surađuje u potpunosti s Haškim tribunalom, a niti s mišljenjem da bi pokretanje pregovora usporilo aktivnosti vezane uz lociranje i uhićenje generala Gotovine.

"Ako je (haška tužiteljica) to doista tako i rekla, mogu reći da se ne slažem s tom ocjenom. Ja sam mišljenja da Hrvatska u potpunosti surađuje. Mi ćemo to i dokumentirati. Riječ je o provedbi Akcijskog plana. Pa i zadnji događaji, uhićenja onih koji su bili osuđeni u odsutnosti pokazuju valjanost implementacije Akcijskog plana", rekaoje hrvatski premijer, koji u Gdanjsku sudjeluje na svečanostima obilježavanja 25. godišnjice sindikata Solidarnost.

Komentirajući mišljenje Carle del Ponte o tome da bi početak pregovora usporio napore u lociranju i uhićenju Gotovine, Sanader je rekao da misli "upravo suprotno".

"Početak pregovora samo bi učvrstio Vladu u svojoj politici pune suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu i u ovome zadnjem slučaju. Mislim da se gospođa Del Ponte bezrazložno boji početka pregovora Hrvatske s Europskom unijom. Ako Hrvatska započne pregovore s Unijom onda su naše obveze neupitne i to je još jedan razlog više da Vlada u potpunosti surađuje s Haagom, a to je ono što već i činimo", rekao je hrvatski premijer.

U vezi s primjedbom del Ponte, iznesenom u govoru u Bernu, da je proslava Oluje bila "primjer selektivnog pamćenja", u kojemu su isticane zasluge a samo marginalno spomenuti ratni zločini počinjeni nad Srbima, premijer je rekao da je riječ "o subjektivnom pogledu na koji svatko ima pravo".

Mi znamo da je povijesna istina ta da je Hrvatska bila napadnuta, da je bila okupirana i da je bila žrtva agresije pretrpjevši velike ljudske gubitke i materijalne štete, rekao je Sanader dodajući da je "Hrvatska kao i svaka druga suverena zemlja imala pravo osloboditi svoj teritorij".

"Nečasna djela i zločini koji su uslijedili nakon Oluje trebaju biti procesuirani, ali to nema nikakve veze s Olujom, koja je izvan bilo kakve upitnosti o legitimnosti, pravednosti i karakteru obrambenog rata".

"Nema selektivnog pamćenja", istaknuo je premijer dodajući da Del Ponte "to nije mogla iščitati ni iz njegovih izjava, ni iz izjava Predsjednika Republike ni predsjednika Sabora u Kninu".



Pisane vijesti